04.01.2023.

08:00

Foto: Reuters

Planeta

DRAMATIČNA VEST SA ISTOKA! Svet u strahu gleda, Kina je upravo objavila strašne brojke, zašto se ovo dešava?!

Do porasta broja infekcija došlo je nakon što su striktna ograničenja iznenada ublažena prošlog meseca uz malo upozorenja ili pripreme, prenosi AFP.

Čen Eržen, potpredsednik bolnice Ruijin i član šangajskog stručnog savetodavnog komiteta za kovid, procenio je da je većina od 25 miliona ljudi koji žive u gradu možda zaražena .

„Sada se slučajevi veoma brzo šire u Šangaju i možda je već pogođeno 70 odsto stanovništva, što je 20 do 30 puta više nego u aprilu i maju“, rekao je Eržen za Dajiangdong Studio, medij u vlasništvu Komunističke partije.

Šangaj je od aprila prošle godine praktikovao dvomesečni karantin tokom kojeg je zaraženo više od 600.000 stanovnika, a mnogi su morali da ostanu u karantinskim centrima.

Ali sada je varijanta Omikrona rasprostranjena širom grada, a stručnjaci predviđaju da će infekcije dostići vrhunac početkom 2023. U drugim velikim gradovima, uključujući Peking, Tjenđin, Čongking i Guangdžou, kineski zdravstveni zvaničnici veruju da je talas već dostigao vrhunac.

Čen je dodao da bolnica u kojoj radi u Šangaju ima 1.600 hitnih prijema dnevno, što je duplo više pre nego što su ograničenja ukinuta, od kojih su 80 odsto pacijenti sa kovidom.