• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Beta

23.11.2022

12:36

HAOS U FABRICI AJFONA NA TAJVANU! Smestili radnike sa pozitivnima na koronavirus! Izbila pobuna, neredi se preneli na ulice (VIDEO)

twitter.com/printscreen

Vesti

HAOS U FABRICI AJFONA NA TAJVANU! Smestili radnike sa pozitivnima na koronavirus! Izbila pobuna, neredi se preneli na ulice (VIDEO)

Podeli vest

Tajvanski tehnološki gigant Fokskon potvrdio je danas da je izbilo "nasilje" u njegovoj fabrici ajfona u centralnoj Kini, najvećoj fabrici tih uređaja u svetu, gde su danas počele demonstracije

Demonstracije zaposlenih izbile su ranije danas u velikom industrijskom kompleksu "Ajfon siti" u Ddžengdžuu, u centralnoj provinciji Henan, gde je zaposleno oko 200.000 ljudi, od kojih većina stanuje u spavaonicama unutar samog kompleksa.

Fokskon koji sklapa elektronske proizvode za brojne međunarodne kompanije, među kojima i Epl, je u saopštenju naveo i da su se zaposleni žalili na plate i uslove rada u fabrici, ali je negirao da je smeštao novozaposlene sa radnicima pozitivnim na koronavirus.

Snimci demonstracija radnika fabrike ajfona koja je u vlasništvu tajvanskog proizvodjača Fokskon objavljene su na društvenim mrežama Vajbo i Tviter.

Slike prikazuju brojne radnike koji idu ulicom, neki od njih stoje naspram reda ljudi u belim zaštitnim kombinezonima i policije u opremi za suzbijanje demonstracija. Vide se desetine radnika koji uzvikuju "Branimo naša prava" pred kordonima policije i policijskim vozilom sa upaljenim rotacionim svetllima.

Prema navodima zaposlenih i video snimcima objavljenim danas na društvenim mrežama radnici protestuju oko spornih ugovora i kovid kontrola.

U fabrici je poslednjih meseci, zabeleženo pojavljivanje novih slučajeva koronavirusa zbog čega je uprava zatvorila fabriku u pokušaju da ograniči širenje virusa.

"Što se tiče svakog mogućeg nasilja, firma (Fokskon) će nastaviti da komunicira sa zaposlenim i (kineskom) vladom da izbegne da se ne ponove slični incidenti", navela je kompanija Fokskon u saopštenju.

Kina neumorno sledi zdravstvenu politiku nula kovida koja podrazumeva stroga zaključavanja, karantine za osobe testirane pozitivno i gotovo svakodnevne PCR testiranja, što izaziva sve veće protivljenje stanovništva.

U fabričkom kompleksu u Džengdžuu, suočenim sa porastom slučajeva zaraze poslednjih meseci, pojedini medju uspaničenim radnicima su pobegli krajem prošlog meseca, žaleći se na haos i dezorganizaciju koja vlada u kompleksu.

Da bi održala rad fabrike kompanija Fokskon je ponudila velike dodatke zaposlenim koji su ostali i pokušava da zaposli nove radnike.

Ta tajvanska grupa je najveći poslodavac u privatnom sektoru u Kini, sa više od milion zaposlenih širom zemlje i oko 30 fabrika i istraživačkih instituta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija