04.01.2023.

09:41

Foto: Reuters/Pixabay/Fotomontaža

Planeta

ZAPAD OVO NIJE OČEKIVAO! Kinezi i Turci RUŠE SANKCIJE, mere protiv RUSIJE više NEMAJU SMISLA - Evropa je PUCALA SEBI U NOGU!

Zapadni brendovi koji su napustili zemlju uglavnom su zamenjeni, bilo da se radi o kozmetici, modi ili hrani, primetio je belgijski novinar.

„Ruske, turske ili kineske kompanije požurile su da zauzmu slobodna mesta u tržnim centrima. Nedostatak neke robe, a posebno luksuznih, tiče se samo nekoliko bogatih Rusa koji sebi mogu priuštiti putovanje po Evropi“, navodi se u izveštaju.

Samo je industrija, navodi Portal, suočena sa nedostatkom elektronskih komponenti, što utiče na zapošljavanje. Ali da bi se ruska ekonomija „slomila“, kako su neki zapadni zvaničnici predvideli u martu, biće potrebno još nekoliko meseci, ako ne i godine, naveo je dopisnik.

Zapad je pojačao pritisak sankcija na Rusiju zbog Ukrajine i već je doneo devet paketa sankcija uzastopno, koji uključuju i lične i sektorske ekonomske restriktivne mere. Neke zemlje su najavile zamrzavanje ruske imovine, a mnogi brendovi su napustili zemlju. 

Ove mere su se ispostavile kao problem za same SAD i Evropu - dovele su do povećanja cena hrane i goriva. Kremlj je više puta izjavio da sankcije bez presedana protiv Rusije nisu uspele da potkopaju njenu finansijsku stabilnost. Prema Vladimiru Putinu, Evropa je zašla u ćorsokak sa sankcijama.