08.01.2023.

14:43

Foto: Reuters/AP/Google Maps/Fotomontaža

Planeta

KIJEV U VELIKOJ OPASNOSTI! Snage MINSKA i MOSKVE planiraju ULIČNE BORBE, Britanci predviđaju KATASTROFU, ako udare sa severa...

Belorusko ministarstvo odbrane u četvrtak saopštilo da su Moskva i Minsk pojačali svoju zajedničku vojnu grupaciju u Belorusiji oružjem, vojnicima i specijalizovanom opremom i da planiraju da održe zajedničke vežbe avijacije.

Pojačana vojna saradnja između dva saveznika dolazi usred spekulacija u Ukrajini i na Zapadu da bi Moskva mogla da iskoristi Belorusiju kao polaznu rampu za novi napad na Ukrajinu sa severa. Minsk je dozvolio Moskvi da koristi belorusku teritoriju za slanje trupa u Ukrajinu 24. februara prošle godine.

Švajcarski list Noje Ciriher Cajtug je razradio eventualni scenario ulaska Belorusije u rat. Beloruske trupe bi u tom slučaju pokrenule ofanzivu na Kijev, a ruske trupe bi napredovale u Donbasu. Nakon uspeha obe ofanzive, nastupio bi napad na Zapadnu Ukrajinu.

„Ako Putinova vojska uspe da prodre u zapadnu Ukrajinu, mogli bi da prekinu snabdevanje Zapada i primoraju ukrajinsku vladu da kapitulira. Međutim, ova strategija će zahtevati opštu mobilizaciju u Rusiji, pošto je njihova vojska već znatno oslabljena ratom u Ukrajini i biće potrebno mnogo više vojnika za takvu operaciju“, smatraju autori članka u Noje Ciriher Cajtung.

Penzionisani britanski general Šon Bel izneo je za Skaj njuz mišljenje o tome da li je verovatan novi kopneni napad ruskih trupa na Kijev u narednim mesecima.

„Postoji mnogo faktora koji Rusiji otežavaju ovakvu ofanzivu, a jedan od njih je geografski, jer je Rusija udaljena od Kijeva. Ako bi izveli ovakav napad, morali bi da ga pokrenu iz Belorusije", izjavio je general.