• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/pravda.ru

08.01.2023

12:35

PAŠĆE I BAHMUT?! Rusi stežu KLEŠTA oko SOLEDARA, Vagner sprema NAPAD sa severa, ako sve bude po PLANU - KIJEV GUBI CEO DONJECK?!

Reuters/AP/GoogleMaps

Vesti

PAŠĆE I BAHMUT?! Rusi stežu KLEŠTA oko SOLEDARA, Vagner sprema NAPAD sa severa, ako sve bude po PLANU - KIJEV GUBI CEO DONJECK?!

Podeli vest

Ujutro 6. januara od ruskih vojnih dopisnika dobijena je informacija da su jedinice Vagnerovog PMC-a i ruskih Vazdušno-desantnih snaga probile odbranu Oružanih snaga Ukrajine na severnoj i južnoj periferiji Soledara i da uspešno napreduju ka centru grada

Vojni dopisnici su saopštili je da se vode borbe Krasnopoljevki na severu, dok su, Oružane snage Ukrajine su izgubile kontrolu nad selom Bahmutskoje - na jugu. Jasno se mogu uočiti ruska "klešta" koja stežu Soledar.

Do večeri su počeli da stižu izveštaji da su ruske snage stigle do samog centra grada. Ovo je bilo očekivano, pošto je odbrana Oružanih snaga Ukrajine po pravilu uvek jača na periferiji naselja.

Uspeh u Soledaru otvara put opkoljavanju Oružanih snaga Ukrajine u Bahmutu

Neizbežni uspeh u Soledaru omogućava ulazak u dukobu pozadinu Bahmutske grupacije Oružanih snaga Ukrajine.

Dopisnik Telegram kanala „Južni vetar“ pojašnjavaja da se elitna 128. brdska jurišna brigada Oružanih snaga Ukrajine povukla sa svojih položaja, a rezerva Oružanih snaga Ukrajine – 17. tenkovska brigada, koja je stigla pre nekoliko nedelja, nije mogla da zapuši rupu između Soledara i Bahmuta.

Prema rečima autora, uz zadržavanje sadašnjeg tempa ofanzive, ukrajinska komanda će se u narednih nedelju-dve suočiti sa pitanjem povlačenja grupe iz Bahmuta kako bi izbegla njeno opkoljavanje.

Sve snage Oružanih snaga Ukrajine su bačene u odbranu Bahmuta

Kanal „Brisel Svjazni “ kaže da su sve snage Oružanih snaga Ukrajine bačene u odbranu grada. Ukupno, Oružane snage RF i PMC Vagner suočene su sa različitim jedinicama iz sastava:

27 brigada Oružanih snaga Ukrajine i teritorijalne odbrane;

5 odvojenih bataljona;

konsolidovani odred snaga za specijalne operacije;

nacionalistički puk „Azov“ (priznat kao teroristička organizacija u Ruskoj Federaciji i zabranjen).

„Vojna hronika“ prenosi da je od 22. decembra na ovom sektoru fronta zabeležen eksplozivan porast gubitaka među ljudstvom Oružanih snaga Ukrajine. Ukupan gubitak poginulih i teško ranjenih svake nedelje iznosi najmanje 850 ljudi. Ogromna većina poginulih i teško ranjenih od 20. decembra su borci mobilisani u vojsku Ukrajine bez borbenog iskustva.

Situacija u Artjomovsku postaje toliko kritična za Oružane snage Ukrajine da se sve što je pri ruci šalje u borbu, tvrde ratni dopisnici ruskih kanala. Dnevni broj gubitaka se ne smanjuje i u nekim oblastima prelazi 100 ljudi dnevno.

Oružane snage Ruske Federacije će nakon Soledara će ići ka Seversku

Analitilar Jurij Podoljak smatra da će, zauzevši Soledar, istovremeno jedinice Oružanih snaga RF i PMC Vagner skrenuti na sever - ka Seversku, a doći će i do kontranapada ruske vojske iz Kremine u LNR, kako bi opkolili grupaciju Oružanih snaga Ukrajine u ovom regionu. Ukrajinci bi se zbog toga mogli povući na liniju Slavjansk-Kramatorsk, smatra Podoljak.

Politikolog Sergej Markov, ocenjujući te informacije, ukazuje da bi bitke za Bahmut, Soledar i Seversk mogle da traju još mnogo meseci, ali da odbrana Oružanih snaga Ukrajine može pasti svakog trenutka.

Prema njegovim rečima, zauzimanje linije Bahmut-Soledar-Seversk stvoriće uslove da ruska vojska napadne aglomeraciju Slavjansk-Kramatorsk, čime će se obezbediti „oslobađanje gotovo celog Donbasa”. A to će zauzvrat stvoriti uslove za pregovore o prekidu neprijateljstava pod uslovima Ruske Federacije, napisao je Markov na svom Telegram kanalu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Sandra Božić čestitala Dan Vojske Srbije
Politika

Sandra Božić čestitala Dan Vojske Srbije

Predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Sandra Božić čestitala je danas svim pripadnicima Vojske Srbije 23. april, Dan Vojske Srbije, ističući da Srbija temeljno razvija svoju vojsku kako bi bila sposobna da odgovori na sve izazove.

23.04.2024

12:46

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija