12.01.2023.

22:03

Foto:

Planeta

FAJNENŠAL TAJMS ZALEDIO SVET, NAUKA JE NA PRAGU DA LJUDE UČINI "BESMRTNIM"! Znači, imaćemo elitu staru nekoliko vekova - mi smrtnici umiraćemo kao i dosada?

Čovečanstvo je opsednuto sticanjem besmrtnosti hiljadama godina, ali čak i uprkos neverovatnom napretku nauke i medicine postignutom u poslednjih nekoliko vekova, naša je vrsta i dalje jednako ranjiva na proces starenja kao što su bili naši preci pre više hilada godina.

U ne tako dalekoj budućnosti, međutim, napredak u medicinskoj tehnologiji mogao bi vrlo realno ponuditi priliku za vraćanje sata unatrag i na kraju bi ga mogao u potpunosti zaustaviti.

Pod pretpostavkom da bi takvi tretmani bili prilično skupi, razumno je pretpostaviti da će samo jako bogati imati ekskluzivan rani pristup bilo čemu takvom, produžujući svoje živote daleko iznad prirodnog životnog veka velike većine svetske populacije.

U nedavnom članku u Financial Timesu, Christopher Wareham, bioetičar sa Univerziteta u Utrechtu (Holandija), oslikao je prilično uznemirujuću sliku budućnosti kojom dominiraju ti bogati besmrtnici.

Dovoljno je reći da ako je moguće steći milijarde dolara bogatstva tokom standardnog životnog veka, neko ko bi mogao živeti vekovima mogao bi videti kako se njegovo bogatstvo povećava na astronomske razine.

- Pretpostavimo, na primer, da imamo neku vrstu vakcine za pandemiju starosti. To bi potencijalno pogoršalo sve vrste postojećih nejednakosti. Što ste dulje tu, to se vaše bogatstvo više povećava, a što ste bogatiji, to imate veći politički uticaj - objašnjava Wareham.

To znači da bismo mogli videti, na primer, večne milijardere sa dovoljno moći i novca da utiču na velike svetske događaje i oblikuju samu budućnost naše civilizacije.

S obzirom na utjecaj koji pojedinci poput Elona Muska imaju danas, nije teško zamisliti što bi bilo moguće da neko takav poživi nekoliko vekova, piše Futurism.