18.01.2023.

12:01

Foto: Tanjug/AP

Planeta

VELIKI UDARAC ZA KIJEV! Poginuo VRH MUP-a Ukrajine, pošli HELIKOPTEROM NA FRONT?! U ruševinama VRTIĆA traga se za preživelima!

Zvaničnici su rekli da se helikopter modela DSNS ES-225 srušio u 8:20 po lokalnom vremenu, posle čega se zapalila zgrada Nacionalne službe za hitne situacije.

Kako ukrajinski mediji pišu, u helikopteru je bilo devet osoba: šest članova operativnog tima ministarstva unutarnjih poslova, uključujući vođstvo MUP-a, kao i tri člana posade Državne hitne službe.

Poginuli su ministar unutarnjih poslova Denis Monastirski, njegov prvi zamenik Jevgen Jenin i državni sekretar ministarstva Jurij Lubkovič, objavio je Anton Geraščenko, savetnik ministra unutarnjih poslova.

Prerano je govoriti o uzroku pada helikoptera, rekao je Kirilo Timošenko, zamenik šefa predsedničke administracije, tokom brifinga za medije u Brovariju. Rekao je da će istraga ispitati sve mogućnosti, a policija je zamolila svedoke da se jave.

One je potvrdio da je vožnja helikopterom bila "povezana s poslom" ministra unutrašnjih poslova Denisa Monastirskog. Veruje se da je bio na putu prema frontu.

Timošenko je naveo da su neki od povređenih životno ugroženi. Ukupno je povređeno 25 osoba, među kojima, kako on navodi, ima desetoro dece. 

Informer

Helikopter se srušio pored vrtića u kom su u trenutku nesreće bila deca i zaposleni. Preživela deca su evakuisana iz zgrade, dok hitne službe rade na terenu kako bi ustanovile da li je neko ostao zarobljen u ruševinama.

Zelenski: Strašna tragedija, ovo je mračno jutro

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski opisao je jutrošnji pad helikoptera u Brovariju, u kojem je poginulo cielo vođstvo ukrajinskog MUP-a na čelu s ministrom Denisom Monastirskim, kao "strašnu tragediju" i "mračno jutro".

Informer

Fon der Lajen: Ukrajinci, tugujemo s vama

Na Tviteru se oglasila i šefica EU komisije Ursula von der Lajen. 

"Tragedija je pogodila ratom razorenu Ukrajinu. Istražavam svoje duboko žaljenje porodicamažrtava, Volodimiru Zelenskom i celoj zemlji zbog helikopterske nesreće u Brovariju. Tugujemo s vama", napisala je.