19.01.2023.

13:39

Foto: Printscreen

Planeta

ZAPAD BI DA SUDI RUSIMA! Evropski parlament USVOJIO rezoluciju o OSNIVANJU TRIBUNALA za istragu "AGRESIJE RUSIJE NA UKRAJINU"

U rezoluciji, usvojenoj sa 472 glasa za, 19 protiv i 33 uzdržana, uzete su u obzir prethodne rezolucije: protiv nekažnjivosti za ratne zločine u Ukrajini, koja je usvojena u maju, i priznavanje Rusije kao državnog sponzora terorizma, iz novembra.

Specijalni međunarodni tribunal mora imati jurisdikciju da istražuje ne samo Vladimira Putina i političko i vojno rukovodstvo Ruske Federacije, već i Aleksandra Lukašenka i političko i vojno rukovodstvo u Belorusiji, piše u rezoluciji.

Takođe se navodi da Evropski parlament „snažno veruje da bi osnivanje ovog specijalnog tribunala za zločin agresije poslalo veoma jasan signal i ruskom društvu i međunarodnoj zajednici da Putin i rusko političko i vojno rukovodstvo mogu biti osuđeni za zločin agresije u Ukrajini".

U rezoluciji se naglašava da bi osnivanje ovog tribunala takođe bio jasan signal političkoj i poslovnoj eliti u Rusiji i ruskim saveznicima da više nije izvodljivo da se Ruska Federacija pod Putinovim vođstvom vrati na „uobičajene odnose sa Zapadom.“