20.01.2023.

16:46

Foto: AP/Photo

Planeta

DA LI ĆE ZELENSKI PRISTATI? Erdogan zvao lidera UKRAJINE, predložio PLAN ZA DOGOVOR SA RUSIJOM, Kremlj im NE VERUJE, ako prihvate...

„Predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, saopštio je kabinet turskog lidera, uz napomenu da se razgovaralo o sukobu u Ukrajini, a Erdogan je takođe izrazio saučešće zbog pada helikoptera u Ukrajini u sredu.

Kako se navodi, Erdogan je tokom razgovora potvrdio spremnost za diplomatski doprinos uspostavljanju trajnog mira između Rusije i Ukrajine, kao i za preuzmanje uloge posrednika u ovom procesu.

Podsetimo, Erdogan je u ponedeljak telefonom razgovarao i sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, saopštivši i njemu da je Turska spremna da preuzme ulogu posrednika između Rusije i Ukrajine.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije da je Kijev spreman za eskalaciju, a ne za pregovore. Kremlj je napomenuo da se Rusija slaže sa izjavama Zapada da bi pravedan i dugoročan mir trebalo da bude rezultat rešavanja situacije, ali da istovremeno Moskva još ne vidi izglede za pregovore o rešenju sukoba.