23.01.2023.

13:36

Foto: AP/Pixabay/Fotomontaža

Planeta

ŠOLCU GORI POD NOGAMA! Redom ostaje BEZ SAVEZNIKA, Nemačka postaje "MEĐUNARODNI INVALID", a kući ga čeka ISTORIJSKI KOLAPS!

"Urušavaju se temelji koji bi trebali da garantuju daljnje povećanje prosperiteta", navodi u ponedeljak nemački list Frakgfurter Algemajne Cajtung (FAZ) zaključak studije KfW-a.

Glavni ekonomist banke Frici-Kehler Geib bio je jasan: "Kombinacija sve manje ponude domaće radne snage na duži rok i slabog rasta produktivnosti je jedinstveni izazov sa kakvim se nismo suočili od kraja Drugog svetskog rata."

Da se sumorna prognoza ne bi obistinila, ponuda radne snage mora se povećati imigracijom i daljim merama na tržištu rada, naglašavaju u razvojnoj banci.

Ugled Nemačke u svetu naglo pada?

Prema rečima predstavnika Hrišćansko-demokratske unije, odgovorne za spoljne odnose i odbranu Johana Vadepula, „Nemačka je postala invalid u međunarodnoj areni“.

„Bilo zbog tvrdoglavosti ili kukavičluka, kancelar Olaf Šolc ostavlja Ukrajinu da čeka. Nemačka je sve usamljenija Evropi“, dodao je Vejdful.

Kako primećuje Fajnenšel tajms, saveznici su bili zbunjeni nedostatkom konkretnih rezultata tokom sastanka u bazi Ramštajn u Nemačkoj prošle nedelje.

"Ljudi su mislili da je "brana pukla", da se Šolc konačno kreće u pravom smeru. Sada se češu po glavi pitajući se šta mu se dešava", rekao je za FT neimenovani zapadni diplomata u Berlinu.