24.01.2023.

20:26

Foto: Reuters/AP/Fotomontaža

Planeta

UŽASNE VESTI ZA RUSE! Amerikanci ŠALJU ABRAMSE, Šolc "Leopardima" probio led, LAVINA JE KRENULA - Kijev stvara TENKOVSKU ARMADU!

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena dovršava planove za slanje američkih tenkova Abrams u Ukrajinu i mogla bi već ove nedlje da objavi odluku o slanju, potvrdilo je za CNN troje američkih zvaničnika upoznatih sa pregovorima.

"Politiko" piše da se radi isporuci od 30 tenkova M1 Abrams.

Nakon što se službeno donese odluka o isporuci tenkova, ukrajinske snage će morati da pruđu obuku za efikasno korištenje tenkova. 

Objava o isporuci tenkova mogla bi biti deo pokušaja razbijanja diplomatskog zastoja kojeg je izazvala Nemačka, kada je prošle nedelje nagovestila SAD-u da neće poslati svoje tenkove Leopard u Ukrajinu osim ako SAD takođe ne pristane da pošalje svoje tenkove M1 Abrams.

Najviši zvaničnici zaduženi za nacionalnu bezbednost u Bajdenovoj administraciji su zbog toga aktivno razmatrali korake koje bi mogli da preduzmu kako bi uverili Nemačku da pošalje Leoparde.

Međutim, kako javla "Špigel", Nemački kancelar Olaf Šolc ipak je odlučio da pošalje tenkove Leopard 2 Ukrajini i dozvoli i drugim zemljama poput Poljske da to učine.

Amerikanci nisu nikada u potpunosti isključili mogućnost isporuke američkih tenkova, ali su američki zvaničnici prošle nedelje javno rekli da nije pravo vreme za slanje tenkova M1 Abrams jer su skupi i zato što je potrebno sprovesti komplikovanu obuku pre njihovog korištenja.