26.01.2023.

22:06

Foto: Reuters/AP/Pixabay/Fotomontaža

Planeta

RADE PROTIV SEBE! Orban BESAN zbog LEOPARDA I ABRAMSA, ostao ZATEČEN nerazumnim ODLUKAMA EVROPSKIH LIDERA, ako ovako nastave...

Potrebno je mirno rešenje krize u Ukrajini, ali bi pregovori mogli da potraje godinama, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban na međunarodnoj konferenciji za medije u četvrtak.

„Ne komplikujte stvari, potreban je hitan prekid vatre, nakon čega bi mirovni pregovori trebalo da počnu odmah, ali bi to moglo da potraje mesecima ili čak godinama“, izjavio je Orban.

Mađarski premijer je prokomentarisao i krizu političkog liderstva u Evropi.

„Sada je evropskim liderima često teško da prepoznaju i artikulišu interese sopstvenog kontinenta“, rekao je Orban.

Mađarski ministar spoljnih poslova i ekonomskih odnosa sa inostranstvom Peter Sijarto pozvao je "supersile" da počnu mirovne pregovore o Ukrajini umesto o snabdevanju oružjem.

„Smatramo da se umesto sve većeg snabdevanja naoružanjem vredi fokusirati na postizanje prekida vatre i početak mirovnih pregovora. Molim predstavnike velikih i moćnih zemalja, tzv. „supersila“, da sednu za pregovore i počnu da razgovarju o tome kako možete postići mir u našem susedstvu, umesto da produžavate rat“, rekao je Sijarto, govoreći na sastanku Saveta bezbednosti UN.

On je napomenuo da su "Mađarska i mađarski narod već platili veliku cenu" u ovom sukobu, jer uz Ukrajince ginu i Zakarpatski Mađari mobilisani u ukrajinsku vojsku, a sama Mađarska oseća negativne ekonomske posledice sukoba.