• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/ria

26.01.2023

21:03

ŠOK ZA RUSE! Kijevu stižu MODERNIZOVANI ABRAMSI, Vašington REŠEN da nanese TEŽAK PORAZ Moskvi - IMAJU LI REŠENJE ZA OVU ZVER?!

Reuters

Vesti

ŠOK ZA RUSE! Kijevu stižu MODERNIZOVANI ABRAMSI, Vašington REŠEN da nanese TEŽAK PORAZ Moskvi - IMAJU LI REŠENJE ZA OVU ZVER?!

Podeli vest

Ukrajina će dobiti poboljšanu modifikaciju tenkova Abrams - M1A2 od Sjedinjenih Država, rekla je zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing na brifingu

"Reći ću samo da će to biti (modifikacija) M1A2 i neću ulaziti u dalje specifikacije“, rekla je ona.

Ranije je Sing rekla da SAD priznaju nedostatak neophodnih tenkova Abrams za Ukrajinu u skladištima američke vojske. Jedina fabrika u Sjedinjenim Državama za proizvodnju tenkova Abrams za isporuke Ukrajini trenutno je potpuno popunjena porudžbinama za Tajvan i Poljsku, piše Politiko , pozivajući se na izvore.

„Tenkovi se sklapaju na jednom mestu – u državnoj fabrici u Limi, Ohajo, kojom upravlja Dženeral Dajnemiks. Sada su proizvodne linije potpuno popunjene novim narudžbinama za tenkove za Tajvan i Poljsku“, navodi se u publikaciji.

Istovremeno, proizvodni kapacitet proizvodne linije je samo 12 rezervoara mesečno. S obzirom na ograničen proizvodni kapacitet i trenutno opterećenje na liniji, postavlja se pitanje kada Abrams može biti isporučen Ukrajini.

Prema pisanju časopisa, Ukrajina će od Sjedinjenih Država dobiti poboljšanu verziju tenkova M1A2 Abrams u poređenju sa starijom verzijom A1, u izvoznoj konfiguraciji, ali bez tajne dodatne opreme koja povećava njenu vatrenu moć.

Karakteristike tenka M1A2 Abrams

Foto: Reuters

M1A2 Abrams

Tenk Abrams je američki glavni borbeni tenk (MBT). U službi je vojske i marinaca SAD, kao i oružanih snaga Egipta, Australije, Maroka i niza bliskoistočnih država.

Nova modifikacija tenka M1A2, pojavila se 1994. godine pojavila se. Tenk je dobio novi stabilizovani kružni termovizijski uređaj, balistički računar sa povećanom memorijom, laserski daljinomer, integrisani informacioni sistem IVIS i uređaj za termoviziju vozača. Borbena težina tenka je 63,1 tona.

U konstrukcijama trupa nalaze se oklopni zaštitni elementi od osiromašenog uranijuma a, na krovu tornja postavljeni su antikumulativni ekrani. Međutim, savezna politika SAD-a  zabranjuje izvoz Abramsa sa poverljivim paketima oklopa koje koristi američka vojska, što uključuje osiromašeni uranijum. SAD uklanjaju "tajni sastojak za oklop pre nego što ih prodaju drugim zemljama. Postoje i drugi paketi oklopa koje SAD mogu da obezbede stranim vojnim kupcima.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
el schabany

pre 1 godinu

na svaku tenketu baciti jednu debelu od 250 kg ekspolziva........bice valjda dosta....

goran

pre 1 godinu

To nije tacno. Stize im izvozna verzija Abramsa bez svega onoga sto amerikanci tvrde da je to superioran tenk. Tezak, slabo manevrise u blatu i na snegu. Zato ga i nece poslati pre proleca i dok se zemlja ne osusi. A i to im nece pomoci.

Bongo

pre 1 godinu

Silikonski brisaci, grejalice i opanci na gusenicama da se ne kliza? Bese nemcima usli misevi u tenkove i pojeli instalacije pa nisu mogli da mrdnu? Kakvog li su ukusa kablovi u abramsu, mozda na kecap i majonez?

ratko

pre 1 godinu

daj ne lupetajte vise sa takvim informacijama i da jeste tako Ruse sigurno nece to sokirati nego ce da trljaju ruke jer ce da smozde Abramse ,jer je abrams zivo ..... i ne moze se po blatu i zimi kretati kako treba

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17