31.01.2023.

11:00

Foto: Tanjug/AP

Planeta

MOSKVA JE SPREMNA! Zapad najavljuje MUNJEVITU OFANZIVU RUSIJE, ogromna SILA stiže na FRONT, Kijevu se NE PIŠE DOBRO - RUSKI NAROD TRAŽI POBEDU!

Izvori sa Zapada, iz Ukrajine i Rusije sugerišu da Moskva priprema "neminovnu" novu ofanzivu, objavio je danas američki Institut za proučavanje rata (ISW) dodavši kako takvi izvori podržavaju njihovu procenu da je ruska ofanziva u narednim mesecima "najverovatniji razvoj događaja". 

Jens Stoltenberg, glavni sekretar NATO-a, rekao da "nema nikakvih indikacija" da se Rusija sprema na mirovne pregovore, i da može napraviti nešto skroz suprotno od toga. Dodao je kako bi Moskva mogla da mobiliše još 200.000 vojnika te da nastavlja sa nabavkom oružja i municije, i to kroz domaću proizvodnju, ali i partnerstvo sa Iranom i Severnom Korejom.

Institut podseća na izjavu ukrajinskog komandanta Ivana Timočka, koji je ustvrdio da "ruske snage jačaju svoje jedinice u Donbasu u sklopu očekivane ofanzive", dodavši da će Rusija "biti prisiljena da lansira novu ofanzivu zbog sve jačeg pritiska javnosti koja zahteva pobjedu"

"Blogeri veruju da glavnina snaga još uvek nije uključena u sukobe"

"Izjave Stoltenberga i Timočka podržavaju ranije procene da ruske snage stvaraju uslove za pokretanje nove ofanzive u narednim mesecima, verovatno u Luganskoj oblasti", stoji u objavi instituta.

"Uz to, ruski vojni blogeri tvrde da se i u ruskom informacionom prostoru stvaraju uslovi za očekivanu rusku ofanzivu. Vojni blogeri dele izjavu prema kojoj trenutni tempo i priroda ruskih operacija sugerišu da glavnina snaga rezerviranih za novu ofanzivu i obećani proboj još uvek nije uključen u sukobe", smatraju anačitičari instituta.

"Te izjave sugerišu da ruski vojni blogeri veruju da ruske snage još uvek nisu aktivirale sve elemente potrebne za odlučnu ofanzivu", stoji u objavi ISW-a.