02.02.2023.

18:02

Foto: Reuters

Planeta

OPA, ŠTA JE SADA OVO? Britanski "Tajms": Nemačka sumnja da je Zapad učestvovao u terorističkom napadu na "Severne tokove"

Nemački eksperti, kako se pretpostavlja, slabo su napredovali u istrazi, a zvaničnicima tek predstoji da pronađu ubedljive dokaze. Međutim, 'Tajms' smatra, da su oni otvoreni za teorije o tome da je zapadna država kriva za terorističkie napade sa ciljem da za to optuži Rusiju“, navodi se u materijalu lista.

Pritom, jedan sagovornik lista je naveo da je čudna činjenica da su nemačke vlasti za sada dostavile oskudnu informaciju o velikom infrastrukturnom napadu.

Bivši savetnik Stejt departmenta za pitanja energetike je u razgovoru za list naveo da ne smatra da je začuđujuće da još uvek nije završena procedura pronalaženja dokaza o terorističkom napadu na gasovodima. Istakao je da istrage ispod vode uvek dugo traju.

Informer

Eksplozija na Severnom toku

Teroristički napadi dogodili su se 26. septembra, istovremeno na dva ruska gasovoda koji izvoze gas u Evropu – na „Severnom toku 1“ i „Severnom toku 2“.

Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“ saopštila je da je došlo do velikih oštećenja i da je nemoguće proceniti kada će ona biti otklonjena. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o planiranoj diverziji. Glavno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivičnu istragu o delu međunarodnog terorizma.