08.02.2023.

10:37

Foto: Printscreen/Youtube

Planeta

NASA U ŠOKU, NA MARSU OVO NE SME DA BUDE! Rover otkrio MISTERIONZI OBJEKAT na površini planete, njegov SASTAV zbunio NAUČNIKE širom SVETA!

Kjuriositi trenutno istražuje planinu Šarp, koja se nalazi u krateru nazvanom Gejl. Otkriveni meteorit sastoji se pretežno od nikla i gvožđa pa je zbog toga dobio ime "Kakao".

Meteorit nije naročito veliki, prečnik mu je oko 30 centimetara, ali je vrlo zanimljiv. Podsetimo, Kjuriositi je od sletanja u krater Gejl u avgustu 2012. otkrio više meteorita, od čega je jedan bio metalni. Meteorit nazvan Eg Rok otkriven je 2016. godine i bio veličine loptice za golf. 

Meteoriti od nikla i gvožđa spadaju u najređe tipove meteorita, a oni čine oko 6% poznatih meteorita. Meteorit "Kakao" vizualno odskače od svoje okoline. Površina Marsa je, naime, crvena zbog oksida, a meteorit je tamnosiv i izgleda kao metal. Gladak je i zaobljen, što sugeriše da je pre udara u površinu Marsa prošao kroz atmosferu. 

Iako je Marsova atmosfera znatno tanja od Zemljine, ipak stvara dovoljno trenja kako bi zagrejala površinu meteorita. Udubljenja na meteoritu Kakao verovatno su nastale zagrejavanjem gasa koji je topio metal dok je putovao kroz atmosferu.