• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.02.2023

12:05

ŠOK PRIZOR NA MARSU! Neobična pojava na crvenoj planeti iznenadila naučnike (VIDEO)

Pixabay

Zanimljivosti

ŠOK PRIZOR NA MARSU! Neobična pojava na crvenoj planeti iznenadila naučnike (VIDEO)

Podeli vest

Kamera letelice NASA snimila je formaciju široku dva kilometra na Marsu koja liči na glavu medveda.

 Kamera na orbiteru "Mars Reconnaissance" nazvana "High Resolution Imaging Experiment" ili "HiRISE", sliku ove neobične geološke pojave snimila je u decembru.

Kružna pukotina mogla bi da bude posledica taloženja naslaga na vrhu zatrpanog kratera koji je bio ispunjen lavom ili blatom, smatraju naučnici. Formacija koja liči na nos medveda verovatno je vulkansko grotlo ili blatna jama.

 

 

Univerzitet u Arizoni, koji je razvio kameru s "Ball Aerospace", objavio je sliku 25. januara.
Fotografija podseća na još jedno nebesko „lice“ koje je uočila svemirska opservatorija NASA u oktobru 2022, kada se činilo da se Sunce smeši zbog tamnih mrlja.

A prošlog marta, rover "Curiosity" uočio je na Marsu formaciju stene koja je ličila na cvet.

Kamera „HiRISE“ snima fotografije Marsa od 2006. godine, kada je orbiter "Mars Reconnaissance" počeo da kruži oko crvene planete. Moćna kamera dizajnirana je za snimanje detaljnih slika Marsove površine, uključujući formacije veličine od samo jednog metra.

Orbiter kruži oko Marsa svakih 112 minuta, leteći oko 255 kilometara iznad južnog pola i oko 320 kilometara iznad severnog pola.

Svemirska letelica i njeni instrumenti pomažu naučnicima NASA u proučavanju Marsove atmosfere i klime i kako se oni menjaju tokom vremena, preneo je Jutarnji list. Orbiter traži dokaze o vodi, ledu i izviđa buduća mesta sletanja za druge misije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jelisaveta

pre 1 godinu

Lepo pise da je to Vini d Pu. Zar deca vise ne citaju o njemu? Bez obzira na tablete i ostalo, knjiga je knjiga.

Crnogorac

pre 1 godinu

Ada, međed od 2 kilometra, što će drugo bit.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija