10.02.2023.

16:26

Foto:

Planeta

CRNOJ GORI OD ORUŽJA "OSTALI" LUK I STRELA! Đetići Ukrajini poslali rakete, granate, municiju... Vojna oprema vredna više od 10 miliona evra

Crnogorsko ministarstvo odbrane skinulo je oznaku tajnosti sa informacije šta je sve i u kojoj vrednosti poslato Kijevu od početka ruske specijalne vojne operacije.

- Vlada i Ministarstvo odbrane su do sada u sedam navrata obezbeđivali donaciju različitih vrsta humanitarne i vojne opreme, kao i municije i naoružanja. Procenjena vrednost dosadašnjih donacija je 10.062.905,20 evra - saopšteno je „Vijestima“ iz Ministarstva odbrane, čijim radom koordinira ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Prva donacija poslata Ukrajini, ukupne vrednosti 83.650 evra, bila je neborbenog karaktera, odnosno sadržala je samo zaštitnu opremu za vojnike i tzv. suve dnevne obroke koji se koriste za ishranu vojnika u terenskim uslovima, pokazuju podaci Ministarstva odbrane dostavljeni na upit „Vijesti“.

U toj donaciji bilo je 7.000 komada suvih dnevnih obroka, 500 šlemova, 300 komada borbenih prsluka i 600 komada balističkih zaštitnih ploča za borbene prsluke.

U drugoj donaciji, vrednosti preko pola miliona evra, Vlada je Ukrajini poslala naoružanje iz rezervi i to po 600 komada minobacačkih mina kalibra 60 mm i 82 mm, kao i deset lakih prenosnih protivvazduhoplovnih raketnih sistema (MANPADS) tipa „strela-2M“.

Treća i pojedinačno do sada najvrednija donacija naoružanja u Ukrajinu je vazdušnim putem upućena 25. jula prošle godine. U pošiljci ukupne vrednosti 8,24 miliona evra, najznačajniji su bili laki prenosni protivvazduhoplovni raketni sistemi „strela-2M“ kojih je tada poslato 216 komada. Osim „strela-2M“, Crna Gora je tada Ukrajini poslala i ukupno 759 granata 57x438 mm kakve koriste brzometni brodski tipovi „bofors“ kalibra 57mm.