• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

05.02.2023

11:15

NOĆNA MORA ZAPADA! Rusi pojačavaju flotu ZASTRAŠUJUĆIM oružjem, "Admiral Golovko" spreman da PRECIZNIM UDARIMA napravi PAKAO KIJEVU!

Reuters

Vesti

NOĆNA MORA ZAPADA! Rusi pojačavaju flotu ZASTRAŠUJUĆIM oružjem, "Admiral Golovko" spreman da PRECIZNIM UDARIMA napravi PAKAO KIJEVU!

Podeli vest

Višenamenska fregata „Admiral Golovko“ uskoro treba da postane deo ruske flote. Time se, kako kažu ruski vojni eksperti, osigurava bezbednost Rusije ne samo sa mora, nego i sa kopna

Ovaj ratni brod opremljen je najmoćnijim naoružanjem i osposobljen da nanosi precizne udare po neprijateljskim objektima na moru i kopnu.

Kako piše američki list „19FortyFive“, kada fregata konačno bude stavljena u službu, postaće jedan od najspremnijih brodova ruske ratne mornarice.

Ovaj brod je naoružan krstarećim raketnim sistemima „Kalibar-NK“, „Oniks“, kao i savremenim sistemima protivvazdušne odbrane „Poliment-Redut - navodi se u publikaciji.

„Veoma ozbiljno naoružanje“

Kako kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Vasilij Dandikin, „Admiral Golovko“ je ruski višenamenski brod.

‘Admiral Golovko‘ je izgrađen u Sankt-Peterburgu. Ovaj ratni brod je namenjen za daleku plovidbu, za pomorsku i okeansku zonu. Od drugih brodova razlikuje se po tome što ima veoma ozbiljno naoružanje. Opremljen je hipersoničnim raketama ‘cirkon‘. Takođe, ima i protivvazdušni raketni sistem koji može da koristi rakete srednjeg i manjeg dometa. Osim toga, poseduje i sredstva za borbu protiv podmornica i uništavanje torpeda.

Glavni zadatak ovog broda je, prema rečima ruskog vojnog eksperta Alekseja Leonkova, borba protiv neprijateljskih površinskih brodova.

- Hipersonične rakete ‘cirkon‘, kojim je opremljen ovaj brod, sposobne su da gađaju mete na udaljenosti od hiljadu kilometara. I zahvaljujući ovim projektilima, on će biti u stanju da se bori čak i sa celom grupom brodova. Osim ‘cirkona‘, ‘Admiral Golovko‘ biće naoružan i ‘Kalibrima‘ i ‘Oniksima‘. Međutim, što se tiče ‘Kalibra‘, oni će se koristiti za gađanje kopnenih ciljeva na udaljenosti od 1000 do 2000 kilometara - kaže Leonkov.

Čuva Rusiju sa mora i kopna

Ruski vojni ekspert Viktor Litovkin naglašava da je glavni razlog ulaska ovog broda u sastav ruske flote – osiguravanje bezbednosti Rusije.

- Ovo ima veze sa zemljama-članicama NATO. Postoje razne pretnje. I mi ih uzimamo u obzir. Njegovim ulaskom u sastav flote osigurava se bezbednost Rusije ne samo sa strane mora, nego i sa kopna. Svaki brod je povezan sa kopnom. On ne predstavlja samo jednu jedinicu. Povezan je i sa kopnenim snagama i sa strateškom avijacijom - konstatuje ovaj vojni ekspert.

Treba napomenuti da je ovaj brod nazvan u čast admirala Arsenija Golovka, koji je tokom celog Drugog svetskog rata komandovao Severnom flotom.

Podsetimo, fregata „Admiral Golovko“ je treći brod projekta 22350. Glavne i prve serijske fregate „Admiral Gorškov“ i „Admiral Kasatonov“ uveliko su deo Severne flote.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija