12.02.2023.

10:13

Foto: Printscreen/Youtube/Telegram

Planeta

OD OVOG NEMA SPASA! Rusko RAZORNO ORUŽJE stiže NA FRONT, američke PATRIOTE čeka PAKAO, navođenim RAKETAMA uništava SVE PRED SOBOM?!

Kako ocenjuju za Sputnjik ruski vojni eksperti, ova bespilotna letelica tokom specijalne vojne operacije obavlja niz zadataka: od izviđanja, otkrivanja neprijateljskih položaja do uništavanja žive sile.

Kako je saopšteno iz ruske državne kompanije „Rosoboronoeksport“, na ovoj izložbi, posetioci štanda „Rosoboronoeksporta“ imaće mogućnost da se upoznaju sa ruskim bespilotnim letelicama: obaveštajno-udarnom „Orion-E“, obaveštajnom „Orlan-10E“ i „Orlan-30“, novitetom iz 2022. godine.

Multifunkcionalni dron

Kako kaže za Sputnjik ruski vojni istoričar Jurij Knutov, Rusija prilično aktivno radi na razvijanju bespilotnih letelica.

- Ruska država je usvojila program za razvoj dronova. Međutim, akcenat nije stavljen samo na izviđačke dronove, već i na bespilotne letelice koje pored izviđanja mogu da uništavaju živu silu koristeći navođene rakete i bombe. I ovoj kategoriji dronova odnosi se „Orlan-30“. Ove bespilotne letelice imaju zadatak da otkrivaju neprijateljske položaje i uništavaju živu silu uz pomoć malih vođenih raketa - izjavio je stručnjak.

Prema rečima ruskog vojnog eksperta Alekseja Leonkova, „Orlan-30“ je oružje proizvedeno za artiljerijske jedinice.

- Ova bespilotna letelica napravljena je sa ciljem da, pre svega, izvršava duge letove i obavlja izviđačke zadatke. Po spoljašnjem izgledu, dron je sličan prethodniku – „Orlanu-10“. Međutim, veći je od njega. Osim toga, „Orlan-30“ je u stanju da nosi i znatno veći teret. I za razliku od „Orlana-10“, on nije namenjen samo za izviđanje. Koristi se i za izvršavanje udarnih zadataka - objašnjava Knutov.

Informer

Međutim, od „Orlana-10“, nova bespilotna letelica razlikuje se i po tome što može da bude opremljena laserskim nišanom. To je uređaj koji osvetljuje protivničke objekte koji se zatim uništavaju navođenim artiljerijskim projektilima „Krasnopolj“, avionskim bombama i drugom sličnom municijom.

Efikasan tokom specijalne vojne operacije

Na pitanje da li ruske artiljerijske jedinice „Orlan-30“ koriste tokom specijalne vojne operacije na teritoriji Ukrajine, Leonkov objašnjava da ovaj dron ima zadatak da stalno nadgleda situaciju.

- Istovremeno, ove bespilotne letelice pomažu u otkrivanju protivničkih sistema koji granatiraju naše jedinice ili stambena naselja u kojima živi civilno stanovništvo. I zahvaljujući njihovoj taktici, efikasno se uništavaju sistemi „Himars“, neprijateljske haubice M777, kao i samohodni topovi“, konstatuje sagovornik Sputnjika.

Treba napomenuti da će „Rosoboronoeksport“ u Indiji, osim „Orlana-30“ predstaviti oko 200 primeraka najperspektivnijeg naoružanja i vojne tehnike ruske proizvodnje, uključujući napredni višenamenski borbeni avion pete generacije Su-57E, laki taktički avion „Šahmat“ i vojno-transportni Il-76MD-90A(E).