13.02.2023.

19:11

Foto: Reuters/AP/Fotomontaža

Planeta

(VIDEO) OVOG SE ZAPAD PLAŠI, KIJEVU ĆE ZATO LEOPARDI I ABRAMSI STIĆI KAD SVE BUDE GOTOVO?! Rusi ih u Ukrajini čekaju sa projektilima...

Rusi spremaju na ukrajinskim frontovima „vruć doček" nemačkim, biritanskim i američkim tenkovima.

Posade njihovih višecevnih raketnih bacača „Tornado-G" ubrzano dobijaju nove „pametnE projektile" povećanog dometa.

Zahvaljujući njima, moći će da pogađaju ciljeve na udaljenostima znatno većim od 40 km. Takođe, municija Tornado-G je dopunjena nevođenim raketama dugog dometa.
         
Sa tim projektilima - tvrde moskovski vojni eksperti - mogućnosti Tornado-G postaju „uporedive sa operativno-taktičkim raketnim sistemima".

Projektili su kalibara 122 mm, a omogućavaju istovremeno gađanje nekoliko razdvojeih tačaka-ciljeva salvom jednog bacača.
         
Vojni ekspert Dmitrij Boltenkov ukazuje:
          
- Tačnost pogađanja višecevnim bacačima na velikim daljinama je veoma mala, pa će navođeni projektili velikog dometa Tornada-G pretvoriti u ubitačno oružje. Bojevim glavama njihovih raketa su dodata sklopive aerodinamička „krila", pa će moći da tuku na celoj operativnoj dubini. Dosad je to bio zatakci složenih i skupih operativno-taktičkih sistema poput Točke ili bacača velikog kalibra. S obzirom da Tornado-G ispaljuje 40 granata za 20 sekundi, nijedan savremeni PVO sistem nije u stanju da odbije njihov udar.