14.02.2023.

07:30

Foto: AP/Reuters/Fotoilustracija

Planeta

SRBIJA JE KOLATERALNA ŠTETA, PO KO ZNA KOJI PUT! RUSIJA URADILA NEŠTO ŠTO SAD NISU OČEKIVALE! Nafta ide iznad 100 dolara!

Svetske cene nafte nastavljaju da stalno rastu. U bliskoj budućnosti možemo ponovo videti trocifrene cene nafte, ali dugoročno gledano, ovaj nivo nije isplativ čak ni naftnim kompanijama.

Nafta raste usred izjava o smanjenju proizvodnje. Prema rečima predstavnika OPEK-a, nakon odluke Rusije da smanji proizvodnju za 500 hiljada barela dnevno, cene nafte će ići na 100 dolara. Deficit na tržištu će premašiti 1,5 miliona barela dnevno čak i uz povećanje Federelnih stopa.

Ranije je Goldman Sachs snizio svoje prognoze za naftu za 2023. na 92 dolara zbog očekivanja recesije. Nova prognoza može biti revidirana. Verovatnoća stagflacije (skok cena i pad proizvodnje) u razvijenim zemljama dostigla je 63%.

Kako će se ovo odrazitio na našu zemlju nije teško pretpostaviti, Srbija će po ko zna koji put biti kolateralna žrtva obračuna velikih! I što je u svemu najstrašnije ne može ni an koji način na to da utiče!