• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B.S.

13.02.2023

07:00

STRUČNJACI "GOLDMAN SAKSA" NAJAVLJUJU POSKUPLJENJE NAFTE I DERIVATA! Benzin i dizel u Srbiji skuplji 10%

Reuters

Društvo

STRUČNJACI "GOLDMAN SAKSA" NAJAVLJUJU POSKUPLJENJE NAFTE I DERIVATA! Benzin i dizel u Srbiji skuplji 10%

Podeli vest

Ukoliko skoči cena barela na svetskom tržištu, benzin bi mogao da bude skuplji za 17, a dizel za 20 dinara po litru

Cene goriva u Srbiji mogle bi u narednom periodu da poskupe za 10 odsto, procene su domaćih stručnjaka! Ovaj skok cene očekuje se zbog poskupljenja nafte na svetskom tržištu, koje je najavila američka banka Goldman Saks. Nafta će, kažu oni, poskupeti sa 80 na 100 dolara za barel, što bi uticalo i na poskupljenje derivata u Srbiji.

Zavisimo od berze
Berzanske cene imaju uticaja na to kako će se kretati cene derivata kod nas
Nebojša Atanacković


Prema toj računici, benzin bi sa sadašnjih 168 dinara poskupeo za 17 dinara, pa bi litar koštao 185, dok bi dizel, koji je sada 197 dinara, bio skuplji za 20 dinara i plaćali bismo ga 217 dinara.

Od berze zavisi

Čim se pomenu ovakve prognoze, jasno je da ni Srbija neće biti izuzeta od poskupljenja jer veća cena na berzama u svetu znači da će u nekom trenutku ona biti veća i kod nas, kao što je bilo i obrnuto, kažu stručnjaci. Primera radi, tokom prethodna dva meseca imali smo situaciju da su cene derivata bile niže, jer je cena nafte mirovala. Sada bi, međutim, situacija mogla da bude obrnuta, da cene goriva skoče kada nafta poskupi.

Stručnjak za naftu i gorivo Nebojša Atanacković kaže za Informer da cene u maloprodaji kod nas zavise od kretanja nafte na berzama, ali se promene neće desiti čim nafta u svetu poskupi.

- Kompanije kod nas već imaju neke zalihe nafte, pa kad cena nafte bude skočila, možemo da očekujemo da se to kod nas odrazi za mesec do dva. Berzanske cene imaju uticaja na to kako će se kretati cene derivata kod nas, ali ne stopostotno. U ovom slučaju, ako bi nafta sa oko 80 skočila na 100 dolara za barel, bilo bi to poskupljenje od 20 odsto, a kod nas bi benzin i dizel, rekao bih, poskupeli za oko 10 odsto, u tom periodu od nekoliko meseci u kome bi poskupljivala i nafta - objašnjava Atanacković.

Barel bio i 130$

Inače, cene nafte imale su prethodnih godina velike oscilacije, pogotovo od perioda pandemije koronavirusa. Kada je tek izbila epidemija, pale su ispod 20 dolara za barel, a zatim su skočile na skoro 130 dolara prošle godine, nakon izbijanja rata u Ukrajini. Zatim se tokom godine cena stabilizovala, pa se poslednjih meseci kreće između 80 i 90 dolara. Sada se očekuje ponovni skok cena nafte na tržištu.

Korona, rat, sankcije...


Argumenti za poskupljenje nafte, prema Goldman Saksu, jesu ruske sankcije zbog rata u Ukrajini, kao i nastavak ograničenja u izvozu sirove nafte. Čak i situacija kada se Kina ponovo otvara, posle oporavka zemlje od koronavirusa, neće, prema analizi Goldman Saksa, podići nivo proizvodnje nafte koji će pratiti potražnju u 2023. godini.

Kako će se kretati cene derivata

derivat sadašnja cena (barel 80 dolara) moguća cena (barel 100 dolara)
benzin 168 185
dizel 197 217
* iznosi su u dinarima za litar

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Zabriniti

pre 1 godinu

Nikada odmah cena ne ide doke, ali istog sekunda ide gilore, i tako nas godinama lazete. Cene u okruzenju su jeftinije, iako imaju manje poreze od nas KaKO!!!

Pera ložač

pre 1 godinu

Pa nisu sankcije Rusije nego prema Rusiji bolje neka se definiše i piše s tim ovi lopovi Šel, Bp i ostala bagra nikad bogatiji jer oni kupuju tu,, sankcionisanu,, naftu pa je preprodaju po muškim cenama

đole

pre 1 godinu

Sprema se poskupljenje, bolje da Vam kažemo na vreme.....još bolje kad tražite pojašnjenje od VELIKOG stručnjaka Atanackovića....njemu ni ovo neće biti dovoljno...

voja

pre 1 godinu

zivim u italiji pored slovenske granice i idem tamo stalno za gorivo disel je do skoro kostao 1.47 dok je u italiji 1.70m i neznam kako to gorivo stalno poskupljuje samo u srbiju kako ne poskupi nekada u ove drzave evropske unije

Ljubisa

pre 1 godinu

Poskupljenje goriva mi je donelo uštede u kućnom budžetu.Proradio inat,neću da točim, samo kada je neophodno.Koristimo bus,sve u krugu 20tak min i svakog meseca 70 do 100 evrića u štek. Obezbedio letovanje na račun goriva.

Predrag

pre 1 godinu

A kad cena nafte padne na svetskoj berzi VUCUC SIPTAR I NJEGOV OLOS NE REAGUJE,NE SMANJUJE CENE NA PUMPAMA!!! JEBEM LI MU SEME I PLEME PROKLETO!!! USTAVNIM PRAVOM NA SLOBODU MISLJENJA,MISLIM I NADAM SE DA CE USKORO BITI OBESEN NA SRED TERAZIJA A I OSTALU BAGRU I SLUGE ZVALAVOG SIPCA VUCICA KAZNA NECE ZAOBICI!!! VUCICU IZDAJNICE,LOPOVEPREVARANTU,LAZOVCINO!!! SLAVA RUSIJI !!!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija