14.02.2023.

10:00

Foto: Reuters/AP

Planeta

SKUPA BAJDENOVA IGRAČKA! Skandal TRESE Ameriku, BAČENE OGROMNE PARE na OBARANJE NLO, građani POBESNELI kad su čuli KOLIKO KOŠTA RAKETA!

Pentagon je u saopštenju u nedelju naveo da je predsednik Džo Bajden, po nalogu ministra odbrane Lojda Ostina i drugih vojnih lidera, naredio vojsci da ispali raketu AIM-9x Sajdvinder kako bi oborio neidentifikovani leteći objekat u vazdušnom prostoru SAD iznad Mičigena.

AIM-9x Sajdvinder, koji je prvo razvila američka mornarica, a kasnije ga je koristila avijacija SAD, vazduhoplovne snage opisuju kao supersoničnu raketu vazduh-vazduh sa visokoeksplozivnom bojevom glavom i infracrvenim navođenjem.

Glavne komponente projektila su infracrvena jedinica za navođenje, aktivni optički detektor cilja, visokoeksplozivna bojeva glava i raketni motor. Infracrvene jedinice koštaju manje od drugih tipova sistema za navođenje i mogu se koristiti danju ili noću.

Na osnovu budžeta za odbranu za fiskalnu godinu 2021, AIM-9x Sajdvinder koštaju oko 430.818 dolara za upotrebu u mornarici i oko 472.000 dolara za upotrebu u vazduhoplovstvu.

Međutim, američka javnost se pita - da li je bilo neophodno upotrebiti takvu silu da bi se oborio leteći objekat?

Vojni analitičar Rajan Menon, rekao je za Njuzvik da je F-22 Raptor korišćen u prethodnim incidentima koji su uključivali kineske špijunske balone zbog njihove sposobnosti da pogađaju ciljeve na većim visinama od F-16.

Informer

I porded toga što rakete Sajdvinder obično koštaju više od 400.000 dolara, on je rekao da je taj trošak zanemarljiv u širem kontekstu, zbog  odbrambenih stavki koje su već plaćene u prethodnim budžetima.

- Pitanje nije da li postoji najjeftiniji način da se obori, već koji je najbolji način, jer morate da saznate šta je to izbeglo detekciju sistemima NORAD-a. Ako SAD imaju sisteme za ovakve situacije, zajedno sa naoružanjem koje pruža najbolji način da se obaraju takvi objekti, bilo bi "budalasto" ne koristiti ih - kaže Menon.

Džordan Koen, politički analitičar Instituta Kejto, rekao je za Njuzvik da ne misli da bi bilo koja jeftinija opcija ponudila isti nivo efektivnosti.

- Cinik u meni zaista misli da bi ukupni troškovi ove misije — garantovani gubitak od 470.000 dolara plus potencijalni gubici više raketa, plus potencijalni gubitak oborenog F-22 —  koštali mnogo miliona dolara, a sama ta mogućnost može signalizovati odlučnost SAD prema Kini, barem u mislima kreatora američke politike - rekao je Koen.

Objekat koji je oboren u nedelju oborenu nedelju nije predstavljao nikakvu pretnju za civile i nije bilo povređenih. Prvobitno ga je otkrila komanda severnoameričke vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD), koja je održavala vizuelno i radarsko praćenje, u nedelju ujutro.

- Njegova putanja i visina izazvali su zabrinutost, uključujući da bi mogao biti opasan za civilno vazduhoplovstvo. Lokacija odabrana za ovo obaranje pružila nam je priliku da izbegnemo udar na ljude na zemlji - navodi se u saopštenju Pentagona.