14.02.2023.

16:39

Foto: Tanjug/AP

Planeta

PANIKA U UKRAJINI! VOJSKA PODIGLA AVIONE, PVO OSAMTRA CILJEVE! Čiji su vazdušni baloni koji krstare nebom?

Baloni su se pojavili iznad teritorije Ukrajine, piše izdanje „Ukrajinska istina“ pozivajući se na izjavu predstavnika komande vazdušnih snaga zemlje Jurija Ignata.

- Verovatno su to baloni sa ugaonim reflektorima, o kojima smo nedavno govorili. Ukrajinski radar PVO posmatra ciljeve koji se kreću u vazdušnim strujama malom brzinom. Borbeni avioni stalno dežuraju na nebu - rekao je on.

Slični baloni, koji su, prema navodima ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, navodno lansirani sa teritorije Rusije, viđeni su na nebu iznad Dnjepropetrovske oblasti 12. februara, pogođeni su sistemom PVO.

Prošle nedelje, američka vojska je oborila četvrti vazdušni objekat u poslednjih osam dana, uključujući kineski balon koji je prešao teritoriju SAD i presreo se iznad Atlantika. U Vašingtonu kažu da je balon lansiran u svrhu špijunaže, u Pekingu kažu da je reč o izgubljenom civilnom meteorološkom balonu.

Zauzvrat, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je da su američki baloni ilegalno leteli više od deset puta u vazdušnom prostoru zemlje od 1. januara 2022. godine. Bela kuća je ove tvrdnje nazvala lažnim.

Američke vlasti još nisu uspele da utvrde prirodu, vlasništvo i namenu preostala tri objekta koja su presretnuta iznad Aljaske, Kanade i jezera Huron.