16.02.2023.

22:21 >> 19:18

Foto: Tanjug/AP

Planeta

RAZMENA ZAVRŠENA! OBORENI DRONOVI! 3. MART! Rusi menjaju taktiku

Rusi varaju?

Mihajlo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika, rekao je da je Rusija "definitivno promenila taktiku” koristeći rakete-mamce bez eksplozivnih bojevih glava i slanjem balona da prevari ukrajinsku protivvazdušnu odbranu. U intervjuu za Asošijeted pres, on je objasnio da je cilj raketa-mamca bio da savladaju ukrajinske sisteme protivvazdušne odbrane nudeći im previše ciljeva.

Oni žele da preopterećuju naš protivvazdušni sistem kako bi dobili dodatnu priliku da gađamo infrastrukturne objekte“, istakao je on. On smatra da se ruske snage suočavaju sa "nedostatkom projektila” i da ih to tera da promene taktiku. On tvrdi da je Rusija kombinovala starije rakete iz sovjetskog doba sa „novim raketama koje imaju neku vrednost“. Osvrnuo se i na „specijalne vazdušne balone” koje Rusi koriste u svojoj novoj strategiji, ali nije ulazio u detalje o njihovoj navodnoj nameni.

Važno pojačati podršku

Britanski premijer Riši Sunak i poljski predsednik Andžej Duda složili su se danas da je važno pojačati podršku Ukrajini narednih nedelja, saopšteno je iz Sunakove kancelarije.

"Obojica su saglasna da je potrebno da se podrška Ukrajini ubrza narednih nedelja", navodi se iz Sunakove kancelarije, preneo je Rojters. Dvojica lidera su razgovarala i o obuci ukrajinskih pilota po standardnima NATO, a koja će uskoro početi u Britaniji.

Razmena završena

Rusija i Ukrajina razmenile su danas po 101 ratnog zarobljenika. Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Ukrajina nakon pregovora vratila 101 ratnog zarobljenika, dok je ukrajinski Koordinacioni štab za postupanje sa ratnim zarobljenicima naveo da je u tu zemlju vraćeno 100 vojnika i jedan civil.

"Ruski vojni transportni avion prebaciće zarobljenike u Moskvu radi tretmana i rehabilitacije u medicinskim ustanovima ruske vojske", navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

Oboreni dronovi

Ruska protivvazdušna odbrana odbrana oborila je još nekoliko ukrajinskih dronova kod obale Krima, rekao je gradonačelnik Sevastopolja Mihail Razvožajev.

Razvožajev je napisao na Telegramu da je napad na Krim pokrenut sinoć i da je sada situacija u gradu mirna.

Šolc kod Bajdena 3.marta

Poseta kancelara je prilika da se ponovo potvrde duboke prijateljske veze između SAD i Nemačke, poručila portparolka Bele kuće

Rusi menjaju taktiku

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Jermak tvrdi da je Rusija promenila taktiku vođenja specijalne vojne operacije. Prema njegovim rečima, Oružane snage Rusije su navodno počele da koriste „lažne mete“.

"Rusi su donekle promenili taktiku. Sprovode aktivno izviđanje, koriste lažne mete", napisao je Jermak na svom Telegramu.

On je takođe potvrdio izveštaje o eksplozijama u Lvovskoj, Dnjepropetrovskoj i Kirovogradskoj oblasti Ukrajine nakon što je širom zemlje izdato upozorenje o vazdušnoj opasnosti.

Šok prizor na njivi kod granice sa Ukrajinom

Ostaci nepoznatog projektila pronađeni su na severu Moldavije u zoni sektora koji pokriva granična policija Larga, okrug Brićeni na granici sa Ukrajinom.

CNN: Kremlj započinje novu ofanzivu

Zzbog političkog pritiska Kremlja, nova ofanziva bi mogla da počne pre nego što ruske trupe budu spremne, izjavio visoki američki vojni zvaničnik.

Rusija ukida međunarodne sporazume sa Savetom Evrope

Ruska Državna duma usvojila je danas zakon o ukidanju međunarodnih sporazuma Saveta Evrope koji se tiču Rusije.

Zakon je donet na predlog predsednika Rusije Vladimira Putina i tiče se ukupno 21 dokumenta, među kojima su Konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Konvencija o suzbijanju terorizma i Povelja Saveta Evrope, prenose RIA Novosti.

"U vezi sa prekidanjem članstva Rusije u Savetu Evrope, od 16. marta 2022. godine pomenuti međunarodni sporazumi smatraće se prekinutim kada se radi o Rusiji", navodi se u dokumentu.

Brifinga Ministarstva odbrane Ruske federacije

Ruske trupe su tokom prethodnog dana likvidirale do 65 ukrajinskih vojnika u kupjanskom pravcu;

Do 135 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine ubijeno tokom ofanzive u donjeckom pravcu;

Ruske snage uništile su skladište municije 54. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Verhnjekamskom okrugu u DNR;

Ruske snage pogodile su u hersonskom pravcu četiri skladišta municije snaga teritorijalne odbrane Ukrajine. U ovom pravcu uništena je samohodna haubica „akacija“ i haubica „msta B“;

Ruske snage ubile više od sto ukrajinskih vojnika na krasnolimanskom pravcu;

U protekla 24 časa ruski PVO sistemi uništili su 20 ukrajinskih dronova i 4 rakete ispaljene iz sistema „hajmars“;

Više od 55 ukrajinskih vojnika ubijeno u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu;

Oružane snage RF pogodile su komandna mesta tri brigade ukrajinskih snaga u DNR;

Ruske snage uništile su kod Poltave skladište goriva i maziva za vojnu tehniku Oružanih snaga Ukrajine.

Stoltenber u Ankari: Što pre ratifikovati zahteve za članstvo Finske i Švedske

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je danas Tursku da ratifikuje zahteve Finske i Švedske za članstvo u NATO i ocenio da su te dve zemlje učinile dovoljno da ispune zahteve Ankare za suzbijanje ekstremizma.

Stoltenberg je u Ankari, na konferenciji za novinare sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom, osudio paljenje Kurana na protestu u Švedskoj, ali je naglasio da to nije protivzakonito u Evropi, prenosi AP. 

- Moj stav je da oba (zahteva) sada mogu da se ratifikuju. Ali glavno pitanje nije da li su istovremeno ratifikovani, glavno pitanje je da se (zahtevi) Finske i Švedske ratifikuju što je pre moguće - rekao je Stoltenberg.

S druge strane, Čavušoglu je ocenio da nije realno reći da je Švedska u potpunosti ispunila svoje obaveze. 

- U ovom trenutku, ne vidimo konkretne korake koje bismo voleli - poručio je Čavušoglu. 

On je dodao da će razgovarati o zahtevu Finske i Švedske da se pridruže NATO naredne nedelje sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, dodaje Rojters. 

Čavušoglu je rekao da će sa Blinkenom razgovarati i o bilateralnim odnosima, kao i o napadu Rusije na Ukrajinu. 

Turska optužuje vladu u Stokholmu da je previše blaga grupama koje Ankara smatra terorističkim organitacijama ili egzistencijalnim pretnjama, uključujući kurdske grupe.

Informer

Jens Stoltenberg i Mevlut Čavušoglu u Ankari

Lukašenko: Borićemo se zajedno sa Rusima!

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je Belorusija spremna da se bori zajedno sa Rusijom.

Nova ruska taktika pravi pakao Kijevu

Šef kabineta Vladimira Zelenskog Andrej Jermak tvrdi da je Rusija promenila taktiku vođenja specijalne vojne operacije.

EU nije uspela da se dogovori o sankcijama

Ambasadori EU nisu uspeli da se dogovore o novom paketu sankcija Rusiji, konkretno, zbog ruskog kaučuka, objavio je list „Politiko“, pozivajući se na dokumente u koje je imao uvid.

„Jedna od spornih tačaka je sintetički kaučuk, protiv kojeg (Evropska) komisija želi da uvede sankcije“, navodi se u materijalu.

Takođe se navodi da su zemlje poput Italije i Nemačke skeptične prema ideji uvođenja sankcija na uvoz ruskog sintetičkog kaučuka, dok Poljska podržava takvu meru.
 

Šef američke vojske Mark Mili: Ne isključujem pregovore

Načelnik generalštaba vojske SAD, general Mark Mili, ne isključuje mogućnost pregovora između Rusije i Ukrajine, piše Fajnenšel tajms

Danilov: Putin nešto sprema za godišnjicu rata

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov tvrdi da Rusija planira masovni napad za 24. februar, na godišnjicu napada na Ukrajinu.

Pogođena kritična infrastruktura u Kirovgradskoj oblasti

Objekat kritične infrastrukture oštećen je u Kirovogradskoj oblasti Ukrajine, saopštio je šef regionalne administracije

- Jutros je pogođen infrastrukturni objekat u okrugu Kropivnjicki. Operativne službe rade na licu mesta - napisao je ukrajinski zvaničnik u svom telegram kanalu.

Rusi zauzeli sve uzvišice u Bahmutu


Ruske jedinice zauzele su sve uzvišice u okolini Bahmuta, izjavio je savetnik v.d. šefa DNR Igor Kimakovski.

- Ostao je faktički jedan mali koridor, koji takođe kontrolišemo mi, što značajno otežava njihov manevar za dovođenje ljudstva i municije - rekao je Kimakovski za emisiju „Solovjov uživo“.
Prema njegovim rečima, u oblasti Artjomovska primećeno je mnogo stranih plaćenika.

- To su Poljaci, i francuski jezik, i engleski jezik. Već se pojavljuju jedinice koje dolaze iz Lavova - primetio je Kimakovski.
 

Opasnost od nuklearne katastrofe?

Kijevske vlasti treba da deblokiraju vodosnabdevanje kahovskog akumulacionog jezera, izjavio je za Sputnjik član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov

Analiza situacije u Ukrajini od strane američkog instituta za proučavanje rata

▪Ruske trupe nastavile su ofanzivne operacije severozapadno od Svatova i na liniji Svatovo-Kremena.

▪Ruske trupe nastavile su ofanzivne operacije u oblasti Bahmuta, na zapadnoj periferiji Donjecka i na zapadu DNR.

▪Ruski izvori sugerišu da bi ukrajinske snage mogle da zauzmu položaje na istočnoj (levoj) obali reke Dnjepar u oblasti Herson.


 

Uzbuna za vazdušnu opasnost u celoj Ukrajini


Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je tokom noći na celoj teritoriji Ukrajine, sledi iz podataka sa onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Stravični gubici ukrajinskih snaga


Gubici ukrajinskih snaga koje su branile Soledar šest do sedam puta su veći od gubitaka napadačke strane, izjavio je za Sputnjik borac grupe „Vagner“, Heroj Rusije Anton Jelizarov, sa pozivnim „Lotos“, koji je komandovao jurišem.
 

Snage ruske PVO oborile su ujutru dva drona iznad mora u Sevastopolju, sistemi PVO nastavljaju sa radom, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev.