18.02.2023.

06:15

Foto: Pixabay

Planeta

RUSI OVO NEMAJU! Kreće JEZIV projekat NATO ŠPIJUNSKIH SATELITA, nadgledaju SVAKU TAČKU na PLANETI, više se NIŠTA neće MOĆI SAKRITI!

 

Projekat 'Istrajni nadzor Alijanse iz svemira' (APSS), predstavljen je u sredu, a pismo o namerama za razvoj okvira za unapređenje nadzora iz svemira kroz multinacionalnu saradnju i zajedničko korišćenje nacionalnih kapaciteta baziranih u svemiru  potpialo je 16 članica NATO alijanse, kao i Finska i Švedska.

Švedska i Finska su podnele zahtjev za članstvo u NATO-u u maju 2022. godine, iako njihove ponude tek treba da odobre Mađarska i Turska. Međutim, iako nisu formalno primljeni u vojni blok, i Stokholm i Helsinki već učestvuju u zajedničkim projektima.

Sazvežđe "Akvila"

Prokejkat će podrazumevati stvaranje flote nacionalnih i komercijalnih satelita pod nazivom „Akvila“. Očekuje se da će oni „pružit suštinsku podršku vojnim misijama i operacijama NATO-a.

Vojni blok je objasnio da formiranje ovakvog "sazvežđa" dolazi kao deo Sveobuhvatne svemirske politike NATO-a usvojene još 2019.

Na sastanku u Londonu iste godine, države članice proglasile su svemir petim operativnim domenom, pored vazdušnog, kopnenog, pomorskog i sajber prostora.

Informer

Uzbuna zbog Rusije i Kine

NATO je podigao uzbunu zbog aktivnosti Rusije i Kine u svemiru, tvrdeći da on postaje „ tesniji i konkurentniji. Alijansa je osudila „nepromišljenu i neodgovornu “ rusku probu protivsatelitskih raketa u novembru 2021. godine, kada je raketa pogodila i uništila neispravan satelit iz sovjetske ere.

Moskva je test opisala kao način da ojača svoje odbrambene sposobnosti i spreči „ mogućnost iznenadnog oštećenja bezbednosti zemlje u svemirsui na zemlji. ”

Rusija je tada odbacila sugestije zapadnih zemalja da bi nastali ostaci mogli da ugroze život astronauta, napominjući da „fragmenti ne predstavljaju i neće predstavljati pretnju za orbitalne stanice. Rusko Ministarstvo odbrane je takođe istaklo da su SAD, Kina i Indija ranije sprovodile slične testove.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova prošlog januara izjavila je da je svemirska strategija NATO-a „zapaljive prirode“ i „ u skladu sa destruktivnom politikom država članica NATO-a na čelu sa Sjedinjenim Državama“. ”

- Na taj način, alijansa pretvara svemir u bojno polje - upozorila je tada Zaharova.