• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.02.2023

13:24

NAJSNAŽNIJE SANKCIJE IKADA! Zapad rešen da SLOMI RUSIJU, na UDARU ključna RATNA industrija, cilj je ODSEĆI MOSKVU od sveta, a onda...

Tanjug/AP

Vesti

NAJSNAŽNIJE SANKCIJE IKADA! Zapad rešen da SLOMI RUSIJU, na UDARU ključna RATNA industrija, cilj je ODSEĆI MOSKVU od sveta, a onda...

Podeli vest

Predsednica Evopske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je danas predlog Evropske Komisije za 10 paket sankcija protiv Rusije, za koji je rekla da je najjači do sada

Kako je rekla, novim paketom, predlaže se zabrana izvoza za 11 milijardi evra za industrijske proivode i tehnologiju koji ne mogu da se dobiju preko trećih zemalja, kao elektronika, specijalizovana vozila, rezervni delovi za kamione i avione.

- Predlažemo zabranu izvoza za 47 elektronskih komponenta koje se koriste za dronove, rakete i helikoptrere i termičke kamere. Sve ćemo učiniti da ovi proizvodi ne mogu da se nađu na drugom mestu. Prvi put uvodimo, sankcije protiv entiteta trećih zemalja. Kao iranska revolucionarna garda koja snabdeva Rusiju sa dronovima. To su sankcije protiv sedam iranskih entiteta da ne bi mogli da snabdevaju Rusiju - naglasila je ona.

Foto: Tanjug/AP

Kako je objasnila, cilj je da se ubede druge kompanije ili međunarodni trgovci da ne rade sa Moskvom. Lajen je predložila i da se napravi spisak ruskih propagandista, jer, kako je rekla, Putin ima armiju propagandista sa mrežama dezinformacija koje šire "toksične vesti da bi polarizovali zemlje EU".

- Sada imamo najsnažnije sankcije ikada i sve ćemo da uradimo da one budu striktno primenjene. Uvodimo mere da bi se izbeglo zaobilaženje sankcija. To je moja četvrta tačka. Pratićemo oligarhe koji se kriju ili prodaju svoju imovinu da bi izbegli sankcije. Zajedno sa zemljama članicama napravićemo pregled svih zamrznutih sredstava ruske centralne banke koji se nalaze u EU. To je ključno da bi koristili ova sredstva za rekonstrukciju Ukrajine - podvukla je ona.

Fon der Lajen je najavila da će specijalni predstavnik EU Dejvid O Salivan stupiti u kontakt za trećim zemljama da bi EU bila sigurna da će i one primenile sankcije i najavila je da će se iduće sedmice organizovati forum za koordinaciju sankcija sa evropskim međunarodnim partnerima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
milan lala

pre 1 godinu

Tragi komedija , na korumpiranom zapadu nista nemoze da se sprovede . Para kupuje sve sto pozeli i tu nikakve sankcije ne pomazu to ova zena jos nije sracunala u svojoj glavi.

Perica

pre 1 godinu

To se zove fašistički ološ! I mi sa takvima u društvu?

Ana

pre 1 godinu

Ko faje pravo zapadu da zamrzne bilo cija sredstva i da ta sredstva koristi za obnovu jedne od zaracenih strana? To je jednako slanju vojske sto se rade... I ne znam zasto Rusija mirno reaguje na sve, dignu im severni tok u vazduh oni nista, napadnu saveznike oni nista, salju rakete neprijatelju oni nista... Crveno dugme pa reset svega... Dosta je i licemernog zapada i licemerne Rusije...

Daneee

pre 1 godinu

U danasnje vreme iako smo mislili da je nacizam proslost on se tek sada ispoljava otvorenije nego ikada

Đole Srba

pre 1 godinu

Fašisti su se baš naljutili pa će da požure sa velikim željama za raspad EU. Puno sreće. Dobro je da mi još nismo u tom čamcu.

pera rogonja

pre 1 godinu

Kakva glupost glupih lidera Evrope.Rusiji nije potrebna Evropa ali Evropi jeste Rusija.Kakvde gluposti o sankcijama.Nikada nece porobkiti Rusiju.

Jovana

pre 1 godinu

Odlična ideja Ursula! I ko će na kraju ostati kratak za 11 milijardi? - Pa izgleda vi, jer robu nećete prodati! Joj gde vas samo školuju tako pametne, da znam da decu ne šaljem tamo...

Venik

pre 1 godinu

Hoce li ovu zenu ili ovog muskarca skinut vec jednom i poslati na djubriste istorije.

Boki

pre 1 godinu

Uvek se trudim da komentar bude pristojan ali da se pravilno shvati. Igra gospodje i odtalih sa Rusijom mi ne mirise na dobro i izgleda da ce se gospodja ovako zanositi dok ne dobije adekvatan odgovor. Ona upravo ovim cini ono sto je najgore moguce. Ako se pitate zasto evo edgovora. Najgora stvar je " protivnika " doterati do zida jer sta onda od njega da icekujes nego tzv ' ocajnicki 'potez. Napomena: RUSIJA JE NAJJACA NUKLEARNA SILA. nemojte nam prizivati propast sveta. Urazumite se.

Žigolo

pre 1 godinu

Znači uhapsiće i američkog novinara, dobitnika Pulicerove nagrade, zato što je Putinov propagandista i usudio se da optuži Ameriku da je minirala Severni tok u nezabeleženom aktu međunarodnog terorizma? Ovo je sada već bolesna histerija koja samo ilistruje njihovu frustriranost što ceo NATO ne može da porazi Rusiju. Baš me zanima kako će ubediti Kinu i više od pola zemalja sveta da ne trguju sa Rusijom? Na kraju priče, pre ili kasnije cela ta EU će moliti Rusiju da im proda gas i naftu i stotine drugih stvari bez kojih ne mogu.

Saša

pre 10 meseci

Liči mi kao da će ovi na slici da nestanu politički uskoro. Fonderlajn gubi političku važnost a zelenski uskoro će biti smaknut....

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija