18.02.2023.

22:36 >> 19:43

Foto: Tanjug/AP

Planeta

OBRATIO SE ZELENSKI! VAZDUŠNA OPASNOST! UKRAJINCI ZAUZELI POLOŽAJE! Teška situacija u Artjomovsku - Počinjeni zločini protiv čovečnosti! 200.000 Rusa

Vazdušna opasnost

Vazdušna opasnost ponovo je proglašena u delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.

Ranije u subotu vazdušna opasnost bila je proglašena na većem delu teritorije Ukrajine.

Zelenski se obratio

 

 

Blinken: "Rusija počinila zločine protiv čovečnosti"

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas da je "na osnovu pažljive analize zakona i dostupnih činjenica", utvrdio da su pripadnici ruskih snaga i drugi ruski zvaničnici počinili zločine protiv čovečnosti u Ukrajini.

"Pripadnici ruskih snaga počinili su egzekucije ukrajinskih muškaraca, žena i dece, mučili su civile u zatočeništvu premlaćivanjem, strujnim udarima i lažnim pogubljenjima, silovali i zajedno sa drugim ruskim zvaničnicima deportovali stotine hiljada ukrajinskih civila u Rusiju, uključujući decu koja su nasilno odvojena od svojih porodica", rekao je Blinken, prenosi Rojters

Teška situacija u Artjomovsku

Situacija u oblasti Artjomovsku (Bahnutu) je izuzetno teška za ukrajinsku vojsku, svaki minut oni trpe gubitke, rekao je komandant Oružanih snaga Ukrajine sa pozivnim znakom „Mađar“ u video snimku objavljenom na Telegram kanalu UNIAN.

Ukrajinci zauzeli položaje

Komandant ukrajinskih združenih vojnih snaga Sergej Najev saopštio je da ukrajinska vojska nastavlja da pojačava severnu granicu, povećavajući broj minskih prepreka.

"Procenjujemo nivo vojne pretnje imajući u vidu snage koje se sada nalaze na teritoriji Belorusije. Uspeli smo znatno da pojačamo severnu granicu. Stvorili smo sistem inžerskih prepreka, pre svega minskih, povećavši nekoliko desetina puta njihovu količinu duž državne granice. Formirali smo sistem odbrambenih granica i položaja", rekao je Najev.

200.000 Rusa poginulo ili povređeno: Drugi beže

Sjedinjene Američke Države procenjuju da je oko 200.000 Rusa već ubijeno ili ranjeno u ratu protiv Ukrajine, rekao je državni sekretar Entoni Blinken na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji. Cena skoro jednogodišnjeg rata bila je veća za Rusiju, primetio je Blinken.

"Imamo više od milion Rusa koji su napustili svoju zemlju jer ne žele da budu deo ovog rata i pravca u kom zemlja ide. Pogledajte šta se desilo, šta je Putin uradio svojoj zemlji", naglasio je Blinken.

"Jedini način je da Ukrajina pobedi"

Britanski premijer Riši Sunak rekao je danas u Minhenu da je vreme da Zapad pojača podršku Ukrajini.

"Svakog dana ruske snage nanose sve više bola i patnje. Jedini način da se to zaustavi je da Ukrajina pobedi. Stoga nam je potrebna vojna strategija da bismo stekli prednost na bojnom polju i dobili rat, kao i politička strategija da osvojimo mir. Sada je vreme za jačanje podrške", rekao je Sunak.

Podrška za Ukrajinu

Ministarstvo spoljnih poslova Japana saopštilo je da su ministri spoljnih poslova sedam najrazvijenih zemalja sveta (G7) danas na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji ponovo snažno podržali Ukrajinu koja se bori protiv ruske invazije i pozvali druge zemlje da prestanu da podržavaju Moskvu.

Prema saopštenju japanskog Ministarstva spoljnih poslova, predstavnici G7 su osudili "neodgovornu" retoriku Rusije vezanu za pretnje Moskve da će upotrebiti nuklearno oružje u ratu protiv Ukrajine i označili je za "nedopustivu", prenosi agencija Kjodo.

Medvedev uputio teške reči NATO-u!

NATO se ne boji trećeg svetskog rata koliko toga da Rusija pobedi u ukrajinskom sukobu – o tome svedoči izjava generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, izjavio je zamenik predsednik Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev

Stoltenberg: Najopasnije će biti ako Putin pobedi

Pobeda Rusije u sukobu u Ukrajini opasnija je za Severnoatlantsku alijansu nego rizik od eskalacije, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Rusi zauzeli Grjanikovku

"Ruske snage su prilikom ofanzive na delu fronta ka Kupjansku u potpunosti oslobodile selo Grjanikovka u Harkovskoj oblasti", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kao rezultat kontraofanzive trupe „Zapad“, naselje je potpuno oslobođeno od ukrajinskih militanata, ruske trupe se približavaju Kupjansku. 

Nemačka blokirala 5,3 milijarde 

Nemačke vlasti su od početka vojne operacije u Ukrajini blokirale ruske aktive u iznosu od 5,32 milijardi evra, objavio je „Velt am zontag“ pozivajući se na nemačko Ministarstvo finansija.
Radi se o sredstvima fizičkih lica i kompanija koji su na sankcionom spisku EU, kao i sredstvima Centralne banke Rusije.

 

Ruski vojnici: Ukrajinske snage koristile hemijski otrov!

Pripadnici ukrajinskih snaga koristili su nedaleko od Ugljedara municiju sa nepoznatim otrovnim supstancama, rekli su za Sputnjik ruski vojnici.

Šta se dešava u Marinki

Cure detalji brutalnih borbi u Marinki, tamo ruske trupe napreduju, ali ono što je pod zemljom...

Volas: "jurofajteri" tek posle rata!

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je da će Ukrajina dobiti moderne lovce tipa „jurofajter tajfun“ tek po završetku ruske vojne operacije.

Ministar je u intervjuu za nemački „Špigel“ rekao da brzih isporuka neće biti u ovom trenutku i najverovatnije u narednih pola godine.

- Budimo pošteni, proći će mnogo vremena pre nego što neko isporuči Ukrajini lovce. Moderni avioni kao što je ‘jurofajter’ biće isporučeni Ukrajini tek posle rata. Takav je konsenzus među zapadnim partnerima -rekao je Volas.

 

Ukrajina: Oborili smo dva "kalibra"!

Tokom jutarnjeg raketnog napada na Ukrajinu ispaljena su četiri projektila "kalibr". Dva su oborena, saopštila je komanda ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Dva projektila lete kroz oblast Nikolajev na zapad Ukrajine. Ovo je izvestio guverner regiona Vitalij Kim, komentarišući glasine o lansiranju ruskih raketa. On je naveo da su u toku nova lansiranja projektila iz Crnog mora.

 

Rusi likvidirali Ukrajinku

Ruski snajperisti su na području LNR likvidirali Ukrajinku snajperistu koja je učestovavala u borbenim dejstvima, rekao je za Sputnjik komandant jedinice vazdušno-desantnih snaga.

"Kijev sprema provokaciju"

Kijevski režim priprema provokaciju u mestu Snigirjovka koje je pod njihovom kontrolom, s ciljem da civile ubijene dok su oni gađali mesto predstave kao žrtve Oružanih snaga Rusije, rekao je šef administracije Snigrovskog regiona Hersonske oblasti Jurij Barbašov.

On je ukazao na intervju oblasnog tužioca koji je govorio o ekshumaciji tela 27 civila koji su, kako tvrdi, poginuli dok se mesto nalazilo pod kontrolom ruske vojske.

- Ukrajinska vojska je namerno i ciljano ubijala građane Snigirjovke i sada žrtve nameravaju da predstave za žrtve ruske vojske. Zvanično želim da kažem da su svi oni koji su bili privedeni zbog sumnje da su sarađivali sa ukrajinskom vojskom, dok su u gradu bile ruske snage, pušten bez ikakvih povreda što odlično znaju i ukrajinski organi i lokalno stanovništvo - rekao je on.