21.02.2023.

09:01

Foto: Tanjug/AP

Planeta

"DEDA JE MOGAO I U BAHMUT!" Rusi BESNI na PUTINA, Bajdenova POSETA izazvala HAOS u VOJNIM krugovima, ništa od "SVETOG RATA" protiv ZAPADA?!

Ruski vojni jastrebovi povećavaju pritisak na Vladimira Putina dok se ruski čelnik priprema za važno nacionalno obraćanje u kojem će pokušati da opravda rezultate u Ukrajini.

Bajdenova istorijska poseta dogodila samo nekoliko dana pre prve godišnjice početka rata u  Ukrajini, dajući simboličnu podršku Kijevu u ključnom trenutku sukoba. Poseta je razbesnela ruske vojne i ultranacionalističke krugove, budući da je Putina zatekao uoči velikog obraćanja u kojem bi ruski predsednik trebao da pohvali postignuća u "specijaloj vojnoj operaciji". 

"Ne bih se iznenadio da dovedu dedu u Bahmut"

- Bajden u Kijevu. Demonstrativno poniženje Rusije. Priče o čudesnom hipersoničnom oružju mogu se ostaviti za decu. Baš kao i priče o svetom ratu koji vodimo s celim Zapadom. Pretpostavljam da u svetom ratu postoje pauze za ručak - napisao je ruski novinar Sergej Mardan na Telegramu. 

Veteran ruske vojske i bivši oficir Federalne bezbednosne službe (FSB) Igor Girkin, poznatiji kao Igor Strelkov, u međuvremenu je sugerisao da je Bajden mogao da poseti front u istočnoj Ukrajini i napustiti Ukrajinu nepovređen.

- Ne bih se iznenadio da dedu dovedu u Bahmut. I ništa mu se neće dogoditi - rekao je Girkin.

"Još uvek čekamo ruskog predsednika u Kijevu"

Girkin pripada grupi vojnih blogera, od kojih neki imaju stotine hiljada pratioca i daju analizu sukoba za velike delove ruskog stanovništva, koji kritikuju ono što smatraju "mekim" pristupom Putinovih generala na frontu. Za mnoge je bezbedan i vešto izvedena poseta američkog predsednika bila još jedan simbol posrnule ruske vojne kampanje.

Telegram nalog "Zapiski mičmana Ptičkina", kojim navodno upravljaju pripadnici ruske vojske i mornarice, ironično je primetio da je Biden stigao u Kijev pre ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Gotovo godinu dana nakon početka specijalne vojne operacije, u ruskom gradu Kijevu čekamo predsednika Ruske Federacije, ali ne i predsednika Sjedinjenih Država”, piše na kanalu.