22.02.2023.

22:59

Foto: AP/Reuters/Fotoilustracija

Planeta

(VIDEO) NEMAČKO "NE" KIJEVU, AVIONE NE DAJU! ZELENKOM PORUČILI, TRAŽI NA DRUGOM MESTU! Možda od Italijana, oni bi da se reše prastarih "AMX Ghibli"!

Na pitanje o potencijalnim isporukama aviona Ukrajini, Pistorius je rekao da su do sada rasprave o potencijalnim isporukama borbenih aviona pokrivale samo "tipove borbenih aviona koje Bundesver ne poseduje".

- To je pitanje za druge nacije, a ne za Nemačku - rekao je ministar. 

On, međutim, nije isključio potencijalne isporuke aviona. 

- Vojne akcije u Ukrajini su nešto u čemu se nikada ništa ne može apsolutno isključiti - rekao je on, dodajući, međutim, da se ova ideja trenutno teško odnosi na nemačke vojne avione.

Nemačke oružane snage, Bundesvehr, trenutno se uglavnom oslanjaju na borbene avione Eurofighter Typhoon. Luftvafe, ima više od 140 takvih aviona, prema izveštaju Erbasa za 2021. 

Proizvedeni od ranih 1990-ih, ove mlazne lovce četvrte generacije zajednički proizvode britanski BAE Systems, Airbus i italijanski Leonardo. Osim Tajfuna, nemačko ratno vazduhoplovstvo ima i najmanje 90 starijih mlaznjaka Panavia Tornado razvijenih još 1970-ih.

U januaru je Pistorijus potpuno odbacio ideju da Nemačka pošalje borbene avione u Ukrajinu, rekavši da to "ne dolazi u obzir". On je takav potez, takođe, nazvao previše rizičnim.

Ukrajina je više puta pozivala svoje zapadne pristalice da je snabdjeju težim oružjem poput tenkova i ratnih aviona. Kijev je, međutim, bio uglavnom fokusiran na avione američke proizvodnje F-16.

Ukrajinski zvaničnici nedavno su izrazili optimizam u pogledu prevazilaženja nevoljnosti Zapada da donira borbene avione. 

Prošle sedmice je Financial Times izvestio da bi SAD i dalje mogle razmotriti slanje borbenih aviona F-16 u Kijev ili davanje zelenog svetla za njihov ponovni izvoz iz drugih zemalja koje ih imaju.

Italijanski list La Repubblica takođe je u ponedeljak izvestio da bi Rim mogao razmotriti slanje pet ratnih aviona u Kijev. Dogovor bi mogao uključivati stare lovce-bombardere AMX Ghibli koje italijansko ratno vazduhoplovstvo planira povući do kraja godine, navodi list, dodajući da će Italija pristati da pošalje avione u Ukrajinu samo ako joj druge zemlje dostave zapadne proizvode.

Velika Britanija, koja je inače predvodila kampanju isporuke tenkova zapadne proizvodnje za Ukrajinu, do sada je isključivala slanje aviona u Kijev. Ranije u februaru, ministar odbrane Ben Wallace rekao je za Sky News da Velika Britanija neće uskoro slati ratne avione u Kijev.