• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

19.02.2023

22:15

UKRAJINA TRAŽI OD SAD DA POŠALJU LOVCE F-16, ZAHTEV KIJEVA NASMEJAO AMERIČKOG OBAVEŠTAJCA! To ne biva, imaće ih za nekoliko godina...

Vesti

UKRAJINA TRAŽI OD SAD DA POŠALJU LOVCE F-16, ZAHTEV KIJEVA NASMEJAO AMERIČKOG OBAVEŠTAJCA! To ne biva, imaće ih za nekoliko godina...

Podeli vest

Na marginama Minhenske bezbednosne konferencije ukrajinski zvaničnici pozvali su članove američkog Kongresa da utiču na predsednika SAD Džozefa Bajdena da Ukrajini pošalje borbene avione F-16. zahtev Zelenskog nasmejao američkog obaveštajca Skota Ritera, koji je objasnio da će biti potrebno mnogo godina da se razvije vojna avijacija za Ukrajinu!

Kijev navodi da bi savremeni borbeni avioni povećali sposobnost ukrajinskih snaga da se bore sa ruskim raketnim napadima. 

U ukrajinskim kontaktima, sa kongresmenima i senatorima iz redova republikanaca i demokrata, učestvovao je i ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, prenosi Rojters. 

- Rekli su nam da žele borbene avione tipa F-16 da bi potisnuli neprijateljsku protivvazdušnu odbranu - izjavio je senator Mark Keli, bivši astronaut koji je u američkim ratnim operacijama bio pilot lovaca američke mornarice. 

Predsednik SAD je prošlog meseca kratko odgovorio "ne" kada su ga pitali da li bi odobrio zahtev Ukrajine da se isporuče avioni F-16, a zvaničnici Bajdenove administracije su ocenili da bi Sjedinjene Američke Države trebalo da se fokusiraju na obezbeđivanje oružja koje se može odmah upotrebiti na bojnom polju, a ne na borbene avione koji zahtevaju opsežnu, dugotrajnu obuku, međutim oni nisu kategorički isključili mogućnost isporuke borbenih aviona. 

Ukrajinske vazduhoplovne snage su prilagodile rakete vazduh-zemlja američke proizvodnje AGM-88 HARM za ispaljivanje sa svojih lovaca MiG-29 sovjetskog dizajna, ali tvrde da njihovi piloti mogu efikasnije da gađaju ruske raketne jedinice naoružane sistemima S-300 i S-400 sa raketama AGM-88 koje se lansiraju sa američkih mlaznih lovaca F-16. 

Republikanski senator Lindzi Grejem izjavio je u međuvremenu da američki komgresmeni podržavaju obuku ukrajinskih pilota na F-16 i izrazio uverenje da će Bajdenova administracija uskoro pristati na to. On je rekao je da ne brine da c´e isporuke američkih borbenih aviona F-16 dovesti do eskalacije sukoba. 

- Ne brinite o tome kako da ne isprovocirate Putina, brinite o tome kako da ga pobedite - rekao je Grejem u intervjuu TV mreži ABC. Od početka sukoba u Ukrajini Vašington je obezbedio vojnu pomoć Kijevu u vrednosti od oko 30 milijardi dolara.

S druge strane, zahtev Zelenskog nasmejao američkog obaveštajca Skota Ritera, koji je objasnio da će biti potrebno mnogo godina da se razvije vojna avijacija za Ukrajinu zbog nedostatka profesionalnih pilota za zapadne lovce.

-Vidite, ne možete samo da uskočite u modernu letelicu i očekujete da ona poleti sa zemlje i bude u stanju da učestvuje u pravoj vazdušnoj borbi, podsmehnuo se oficir. 

Riter je pojasnio da obuka obično traje nekoliko godina. Istovremeno, čak i najskraćeniji program u Sjedinjenim Državama traje oko šest do osam meseci.

- Kao što je rekao predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, osam meseci će biti prekasno, rekao je Riter.

U prvoj polovini februara ukrajinski lider je tokom govora u britanskom parlamentu lično zatražio od Londona borbene avione. 

Kako je kasnije preneo Skaj njuz, pozivajući se na portparola Dauning strita, premijer Riši Sunak dao je instrukcije ministru odbrane Benu Volasu da sazna koju opremu bi zemlja potencijalno mogla da prenese oružanim snagama. 

Ministar je zauzvrat pojasnio da Velika Britanija „ne mora" da šalje borbene avione u Ukrajinu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17