23.02.2023.

21:53

Foto: Reuters/Fotomontaža

Planeta

SAD SU DIGLE U VAZDUH SEVERNE TOKOVE, INAČE BI NEMAČKA... Herš raspalio po Vašingtonu a onda otkrio i ko je izdao naredbu: On je to uradio!

- On (Bajden) je to uradio kako bi sprečio Nemačku i zapadnu Evropu da otvore gasovod (Severni tok 2) sa brzim početkom zime. Nemačke vlasti su uvele sankcije za zaustavljanje gasovoda, ali su morale da otvore novi. Ovo je bio razlog misije: oni se postaraju da Evropa i Zapadna Evropa nastave da podržavaju NATO i snabdevaju oružjem u onome što je očigledno proki rat protiv Rusije, rekao je Herš.

Sejmur Herš je 8. februara objavio svoju istragu o eksplozijama Severnog toka, u kojoj je, pozivajući se na izvor, naveo da su eksplozivne naprave ispod ruskih gasovoda podmetnute u junu 2022. godine pod okriljem vežbi Baltops od strane ronilaca američke mornarice uz podršku norveški specijalisti. Prema Heršovim rečima, odluku o sprovođenju operacije doneo je predsednik Bajden nakon devet meseci razgovora sa zvaničnicima administracije uključenim u pitanja nacionalne bezbednosti.

Eksplozije su se dogodile 26. septembra 2022. istovremeno na dva ruska gasovoda za izvoz u Evropu – Severni tok 1 i Severni tok 2. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile ciljanu sabotažu. Operater Severnog toka Nord Stream AG saopštio je da je vanredno stanje na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti vreme popravke. Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je postupak za akt međunarodnog terorizma.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 31. oktobra izvestio da je Gaspromu dozvoljeno da pregleda mesto eksplozije i šef kompanije Aleksej Miler ga je izvestio o inspekciji. Putin je rekao da je eksplozija na gasovodu očigledan teroristički akt.