24.02.2023.

13:15

Foto: Printscreen/Youtube

Planeta

NOĆNA MORA RUSIJE POSTAJE STVARNOST!? Američki "SVIČBLEJD" stiže na FRONT, Kijev stvara MOĆNU FLOTU dronova, Moskva mora HITNO DA REAGUJE!

Ministarstvo odbrane SAD, na godišnjicu od početka rata u Ukrajini, najavilo je novi paket bezbednosne pomoći Kijevu, kako bi se "potvrdila konstantna podrška SAD hrabrim braniocima Ukrajine i ojačala ukrajinska protivvazdušna odbrana"

Prema saopštenju novi paket vojne pomoći sadrži između ostalog i dodatnu municiju za visokomobilni artiljerijski raketni sistem (HIMARS), dodatne granate kalibra 155 mm, municiju za laserski vođene raketne sisteme.

Najnoviji paket takođe uključuje taktičke bespilotne sisteme "svičblejd" i druge bespilotne letelice, opremu za uklanjanje mina, podršku komunikacijama i drugo.

Šta je Svičblejd?

Iako je u operativnoj upotrebi od 2010. godine tek sa Ukrajinom doživeo je medijsku popularnost kao oružje koje će zaustaviti ruski oklop i poraziti rusku vojsku, posebno na istoku Ukrajine. Neki ga zovu dronom kamikazom, neki lutajućom municijom.  

Ovaj dron dužine je 0,6 m kalibra 40 mm u osnovnoj verziji takzvanoj Block 10. Naime sam sistem ima modularnu bojevu glavu pa postoje verzije Block 30 i Block 60. Vreme osposobljene posade za primenu ovog drona kamikaze je dva minuta, vreme leta 10, a maksimalni radijus 50 kilometara.

Informer

Ovaj dron-kamikaza prodat je vojsci SAD, a osim pomenutog Avganistana, gde je upotrebljen u ratu protiv Talibana borbeno je primenjen u ratu sa islamistima u Siriji i Iraku.

Što se tiče bojeve glave, koja se montira na don-kamikazu ona je težine do jedan kilogram ali u dve verzije visokoeksplozivna-eksplozivna namenjena za slabije oklopljene ciljeve, vozila i pešadiju i protivtenkovska HEAT.

Svičblejd je otporan na ometanja, a veza za prenos podataka omogućava dronovima koji lete u jatu da deluju i kao komunikacioni releji. Dron kamikaza se lansira iz cevi kao raketa, po izlasku otvaraju se krilca. Dok dron-kamikaza leti prema cilju, šalje video zapiseu boji i IC slike ako bi operater mogao da identifikuje jasnu metu.

Informer

Dron napada oklopna vozila obično pravo na kupolu, prodire unutra i izaziva eksploziju unutar tenka ili borbenog vozila pešadije. Osim sa zemaljskog lansera, Svičblejd ima sposobnost da se lansira iz aviona ili podmornice. Zbog svoje visoke preciznosti nazvivaju ga i nebeski snajper.

Koliko će pomoći Ukrajincima da zaustave ruske tenkove i da li će Rusija imati odgovor na ovaj američki dron kamikazu ostaje da vidimo u narednom periodu.