09.03.2023.

20:32

Foto: Reuters/AP

Planeta

MOSKVA JASNA, UKRAJINA TO NIJE MOGLA DA URADI! SEVERNI TOK MOGLI SU DA MINIRAJU SAMO... Šta sada, Kremlj neće odustati od kažnjavanja krivaca!

- Teško je poverovati u to. To je bio pretežak zadatak koji je, verovatno, mogla da obavi samo dobro obučena državna specijalna služba kojih nema toliko u svetu - rekao je Peskov.

Osvrnuvši se na poslednje publikacije svetskih medija na tu temu, Peskov je skrenuo pažnju na „sinhronizovano objavljivanje" tih tekstova u različitim zemljama.

- Vidite da su se Anglosaksonci usplahirili. Očigledno imaju mnogo neprijatnosti u odnosima sa Nemcima zbog tog terorističkog napada, to je očigledno - ocenio je Peskov.

On je dodao da Rusija i dalje zahteva da se sprovede transparentna istraga napada na gasovode.

- I dalje zahtevamo transparentnu istragu, i dalje zahtevamo da nam dozvole da učestvuje u istrazi. Smatramo da se to ne sme kočiti, ne sme se skretati pažnja na nepoželjne objekte. Takođe ne bi trebalo dozvoliti neke sekundarne verzije i hipoteze. Neophodno je da se otkrije ko je to naredio i izvršio, jer je izvođenje terorističkog napada na međunarodnu, kritičnu važnu infrastrukturu isuviše opasan presedan - rekao je Peskov.

Takođe je naglasio da je verzija o umešanosti Rusije u napade na „Severne tokove" od početka bila apsurdna dezinformacija.

- Od samog početka smo govorili da samo bolesni mozak može da dođe na ideju da Rusija, kao jedan od glavnih akcionara tog međunarodnog projekta, može sama sebi da puca u nogu. To je apsurdna hipoteza koja je, verovatno, automatski izneta na razmatranje. Sada, šta god da se desi, prvo optužuju Rusiju - isto se desilo i sa 'Severnim tokom', sa tim terorističkim napadima. Ali, naravno, te dezinformacije su apsolutno neosnovane, nedokazane i apsurdne u suštini - rekao je portparol Kremlja.

Ranije je britanski list „Tajms" objavio da su zapadne obaveštajne agencije nedelju dana nakon eksplozije znale za ukrajinsku umešanost u sabotažu na gasovodima „Severni tok" i „Severni tok 2". U članku se navodi i da evropski obaveštajci znaju i ime „privatnog sponzora" sabotaže. Službe bezbednosti ne otkrivaju njegov identitet, ali kažu da je reč o bogatom Ukrajincu koji, navodno, nema veze sa predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Takođe, Nemački list „Cajt" saopštio je da su nemački istražitelji identifikovali brod sa kojeg je izvršena diverzija na gasovodima „Severni tok", te da tragovi vode ka kompaniji u vlasništvu Ukrajinaca.

Prvobitno je „Njujork tajms", pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, objavio da novi obaveštajni podaci daju osnova da se pretpostavi da neka proukrajinska grupa stoji iza napada na gasovode.