10.03.2023.

16:00

Foto: AP PHOTO

Planeta

NEŠTO SE DEŠAVA SA VAGNEROM U BAHMUTU! Oglasili se Amerikanci: Prave taktičku pauzu, ali JOŠ NEKO JE STIGAO, čeka se...

Od utorka, kada su ruske snage zauzele deo istočno od reke Bahmutka, nema više izveštaja o ofanzivnim akcijama Vagnerovih boraca iz istočnog Bahmuta prema centralnom delu grada, navodi ISW.

Vagnerovi borci već devet meseci izvode izuzetno skupe frontalne napade na istočni Bahmut i verovatno u ovom trenutku nisu spremni da pređu u centar grada. Frontalni napad na istočni deo grada verovatno je potrošio značajan deo Vagnerovog osoblja i resursa, iako još nije jasno da li je ovaj napor doveo do toga da Vagnerova ofanziva dostigne svoj vrhunac, kažu američki stručnjaci.

Portparol grupe ukrajinskih snaga u istočnoj Ukrajini Serhij Čerevati rekao je u četvrtak da je veći broj vazdušno-desantnih i mehanizovanih ruskih snaga nedavno stigao u Bahmut.

Dolazak povećanog broja konvencionalnih ruskih snaga u to područje može sugerisati da ruske snage nameravaju da kompenzuju nedostatak Vagnerove ofanzivne sposobnosti u Bahmutu novim konvencionalnim trupama.

Borci Vagner grupe će takođe verovatno napraviti privremenu taktičku pauzu da sačekaju ova ruska konvencionalna pojačanja i da se ponovo snabdeju i pripreme za dalje operacije u centru Bahmuta, dodaje se u proceni.