15.03.2023.

10:50

Foto: AP/Reuters/Pixabay/Google Earth

Planeta

SCENARIO SUDNJEG DANA?! Isplivale TEORIJE o INCIDENTU iznad Crnog Mora, velika OPASNOST od LANČANE reakcije - OD PUTINA SADA SVE ZAVISI?!

Crno more je jedno od najopasnijih mesta na svetu, svakako od 2014. godine i početka rata u Ukrajini. To je rezultiralo povećanom broja borbenih plovila i aviona neratnih strana koje žele da se što više približe jedna drugoj da posmatraju šta rade, kako deluju. Ne tako davno, britanski ratni brod ušao je u teritorijalne vode Krima, izazvavši burnu reakciju Moskve.

Iskušavanje druge strane vazdušnim putem nije nešto novo, ruski bombarderi lete do krajnjih granica NATO-a, često moraju da ih oteraju odatle. Nakon što je Rusija započela Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, otvoreni su komunikacioni kanali, ali u njima uvek može da bude buke.

I zato nije bilo pitanje hoće li doći do kontakta borbenih aviona, u ovom slučaju borbeni avion Su-27 i bespilotna letelica MK-9 Riper, već kada će se to dogoditi. Iako su se SAD i Moskva do sada striktno pridržavale principa "izbegavanje direktnog sukoba", želja da se sazna šta druga strana radi je jača, prenosi Jutarnji.hr.

Izolovani incident ili svesna eskalacija

Velika je verovatnoća da se radi samo o incidentu, izolovanom, možda i ruskom pilotu koji je gledao "Top gan". To bi bio najbolji ishod, ali i u tom slučaju treba biti svestan visokog stepena ugroženosti na tako militarizovanom prostoru.

Informer

Druga opcija, svesna eskalacija, je ozbiljnija i ima dva podtipa. Opasnija je ona u kojoj Rusija smatra da je to "njeno more" i preti Zapadu, imajući u vidu čvrstu podršku koju uživa Ukrajina. To bi bio znak da Moskva skreće sa pozicije vojne racionalnosti.

Analitička kuća Stratfor navodi da su ruski piloti verovatno sledili uputstva zemaljske kontrole, pa je Moskva, izgleda, nameravala da presretanjem signalizuje SAD i NATO da bi trebalo da odrede dodatnu zaštitnu zonu prilikom razmeštanja vazdušnih snaga u međunarodnom vazdušnom prostoru na jugu Krima.

Bajden ima "ključ" za rešavanje sukoba

Kremlj je krajem januara izjavio da "američki predsednik Džo Bajden ima ključ za okončanje sukoba u Ukrajini usmeravanjem Kijeva, ali da Vašington do sada nije bio voljan da to iskoristi".

Rat je ušao u drugu godinu, rusko rukovodstvo je nervozno, nezadovoljno, uspeha nema, pa se nezadovoljstvo, nema sumnje, spušta hijerarhijski. Incident je sada na Crnom moru, nije isključen i na Baltičkom moru, granicama baltičkih država, oko Kenigsberga, sada Kalinjingrada, ruske eksklave.

Informer

U svakom trenutku može doći do opuštanja pažnje i ekscesa koji može pokrenuti lančanu reakciju. Scenario sudnjeg dana. Da Vladimir Putin ne sedi u Kremlju, ne bih trebalo razmišljati o ovoj mogućnosti. Ali on sedi. Incident je doneo samo materijalnu štetu, bez ljudskih žrtava. Što bi mogao biti dodatni argument u prilog tezi o ciljanoj eskalaciji tenzija uz poziv na pregovore, piše Jutarnji.

Ako Kijev ostane sam, Moskva će diktirati uslove

Incident ruskog porekla sa ljudskim žrtvama na teritoriji Unije u očima javnosti evropskih zemalja će ojačati grupe koje se zalažu za prekid rata, stvoriće se pritisak na vlade da odvoje Evropu od sukoba, stvore sanitarni kordon i ostave Ukrajinu da se sama brani. 

Međutim, ako Kijev ostane sam, neće imati snage da se brani. Moraće da pristanu na pregovore koje diktira Moskva. Da li je ovo ruska strategija?  Stratfor se slaže:

"Moskva bi mogla da iskoristi incident u pokušaju da podstakne zamor od rata i zabrinutost za eskalaciju na Zapadu da podstakne širi strateški dijalog o bezbednosti i stabilnosti sa Sjedinjenim Državama. Pretnja na istoku ne prestaje", navodi analitička kuća.

Realno, jedini izlaz su mirovni pregovori koji bi ućutkali oružje, navodi Jutarnji.hr.