16.03.2023.

09:47

Foto: Reuters

Planeta

HAOS U LIBIJI! Nestalo više od DVE TONE URANIJUMA, pokrenuta HITNA istraga, neko sada poseduje 10 KONTEJNERA sa NAJOPASNIJOM materijom na SVETU?!

Inspektori IAEA-e su u utorak tokom posete Libiji otkrili da nedostaje 10 kontejnera s oko dve ipo tone uranijuma, u obliku koncentrata uranijumske rude, na mestu gde su vlasti prijavile da je uskladišten, piše Reuters.

IAEA je navela da će sprovesti dodatne provere kako bi se razjasnilo okolnosti pod kojima je nestao uranijum i utvrdilo gde se trenutno nalazi. Nije navedeno o kojoj je lokaciji reč.

Libija je 2003. odustala od svog programa za razvoj nuklearnog oružja, dok je na čelu države bio Muamer Gadafi. Posle Gadafijevog svrgavanja 2011. Libija je zapala u veliku političku krizu. 

Od tada je politička kontrola u zemlji podijeljena između privremene vlade u glavnom gradu Tripoliju i druge na istoku zemlje, koju podržava vojni moćnik Kalifa Haftar. Privremena vlada trebala je da traje samo do izbora zakazanih za prosinac 2021., no oni još uvek nisu održani.