• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.03.2023

09:17

POZIVAO NA UBISTVO PUTINA, SAD BI DA RUŠI RUSKE AVIONE!? Moskva otkrila KAKO će reagovati na FIKS IDEJE američkog SENATORA, ako samo pokušaju...

Reuters/AP

Vesti

POZIVAO NA UBISTVO PUTINA, SAD BI DA RUŠI RUSKE AVIONE!? Moskva otkrila KAKO će reagovati na FIKS IDEJE američkog SENATORA, ako samo pokušaju...

Podeli vest

Rusija bi namerni napad na svoju letelicu u neutralnom vazdušnom prostoru smatrala otvorenom objavom rata, a Moskva nije ta koja traži konfrontaciju, izjavio je danas ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

- Namerni napad na rusku letelicu u neutralnom vazdušnom prostoru nije samo kršenje međunarodnog prava, već otvorena objava rata najvećoj nuklearnoj sili. Oružani sukob između Rusije i SAD bi se radikalno razlikovao od rata koji preko posrednika Amerikanci vode iz daljine protiv nas u Ukrajini - upozorio je Antonov, prenosi Tass.

Ruski ambasador je ovo saopštio reagujući na izjavu senatora iz Južne Karoline Lindzija Grejema koji je juče kritikovao američkog predsednika Džozefa Bajdena zbog, kako on tvrdi, isuviše blagog pristupa prema Rusiji.

Grejem: Treba srušiti svaki ruski vojni avion

Grejem je saopštio i da bi SAD trebalo da sruše svaki ruski vojni avion koji se približi nekoj američkoj letelici u vazdušnom prostoru iznad otvorenog mora, a Antonov je danas odgovorio da "pozivi nekih amričkih zvaničnika u velikoj meri prevazilaze zdrav razum".

Prema navodima vojske SAD od utorka, dva ruska aviona presrela su američki dron, a jedan od njih se sudario sa njim. Nekoliko puta pre sudara, ruski lovci izbacili su gorivo na dron i leteli ispred njega na nebezbedan način, navodi se u saopštenju američke vojske.

Foto: Reuters

Američki senator Lindzi Grejem

Američka vojska je saopštila i da je sama oborila u more dron MK-9 nakon što je ruski lovac udario u njegov propeler dok je leteo u međunarodnom vazdušnom prostoru. Rusija poriče odgovornost za incident, a Antonov je naveo da je Moskva učinila sve da do njega ne dođe.

- Rusko ministarstvo odbrane je detaljno objasnilo razloge i tok postupanja ruskih pilota tokom incidenta iznad Crnog mora. Ponavljam, za one koji se nisu pribrali da objektivno sagledaju situaciju: naši lovci nisu došli u kontakt sa američkim bespilotnim letelicama - rekao je Antonov, komentarišući gubitak američke bespilotne letelice MK-9.

Gubitak drona - velika sramota Pentagona

On je dodao da je Rusija učinila sve da spreči incident i da je blagovremeno obavestila međunarodnu zajednicu o granicama privremenog režima vazdušnog prostora uspostavljenog zbog vojne operacije u Ukrajini.

- Naravno, sramota je da Pentagon izgubi skupu opremu. Ali u ovom slučaju, američka vojska treba da preusmeri optužbe za neprofesionalne radnje na svoje redove - rekao je ruski diplomata.

Antonov je izneo kritike i na račun republikanskog senatora Grejema i naveo da je on slične izjave davao i ranije, poput one kada je 2022. pozvao da se izvede atentat na ruskog predsednika Vladimira Putina

Foto: AP/Photo

Ruski ambasador Anatolij Antonov

- Što se tiče pomenutog senatora, ovo nikako nije prvi pokušaj ozloglašenog poslanika da izazove opasnu eskalaciju u američko-ruskim odnosima.On je pre godinu dana pozvao naše građane da pokušaju atentat na predsednika Rusije. Da li senator Grejem zaista veruje da je direktan vojni sukob sa Rusijom u interesu birača koji su mu poverili svoje živote i egzistenciju - naveo je ruski ambasador.

On je upitao pitanje Grejemu da li je "Kapitol voljan da stavi američke građane i međunarodnu zajednicu u opasnost od nuklearnog rata punih razmera".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Istina

pre 1 godinu

Prava istina o padu američkog drona je da se prestravio kad je video ruske avione i sam skočio u Crno more. Tako se sada ponašaju američke letelice u susretu sa ruskim avionima, bile one bespilotne ili sa pilotima.

Aleksandar

pre 1 godinu

Ova američka senatorska budala verovatno ima negde bunker za sebe I familiju a za narod mu se J... !

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija