16.03.2023.

10:07

Foto: Tanjug/AP

Planeta

CILJAJTE TO MALO BOLJE! Amerikanci BESNI na Kijev, Ukrajinci SUMANUTIM trošenjem GRANATA došli u KRITIČNU situaciju, strpljenju Zapada se BLIŽI KRAJ!

"Iza zatvorenih vrata, američki zvaničnici vrše pritisak na Kijev da sačuva artiljerijske granate i preciznije puca“, piše list,

Politko napominje da je situacija u Bahmutu, gde „municija brzo ponestaje“, posebno zabrinjavajuća.

- Neki u Pentagonu veruju da oni (Ukrajinci) prebrzo troše municiju rekao je Ben Hodžis , bivši komandant NATO snaga u Evropi.

Kijev još nije odredio strategiju nove ofanzive, smatraju merički zvaničnici, ali u suštini ima dve opcije: da se progura na jug preko Hersona u Krim, ili da se pomeri na istok sa svog severnog položaja, a zatim na jug, presecajući ruski kopneni most ka Krimu.

Prva opcija nije realna, kažu zvaničnici, pošto je Rusija ukopala svoju odbranu na istočnoj strani reke Dnjepar, a Ukrajina nema ljudstvo za uspešnu amfibijsku operaciju protiv te vrste snaga. Drugi scenario je verovatniji, kažu zvaničnici.

Bahmut se nalazi u delu DNR koji kontroliše Kijev, severno od velikog grada Gorlovke. To je važno transportno čvorište za snabdevanje ukrajinske grupe trupa u Donbasu.

Prema poslednjim izveštajima, ruske snage su prekinule ili preuzele kontrolu vatre nad svim asfaltiranim putevima ka gradu, a bljuzgavica koja je počela ozbiljno otežava isporuku municije i ljudstva ukrajinskih trupa.