• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.03.2023

15:25

(VIDEO) GORE OD SAMOG PAKLA! Stravičan snimak RUSKOG napada u UGLJEDARU, užarena MASA sa NEBA uništava SVE pred SOBOM, posledice su JEZIVE!

Twitter/Printscreen

Vesti

(VIDEO) GORE OD SAMOG PAKLA! Stravičan snimak RUSKOG napada u UGLJEDARU, užarena MASA sa NEBA uništava SVE pred SOBOM, posledice su JEZIVE!

Podeli vest

Rusi su prethodnih dana granatirali Ugljedar zapaljivim granatama, tvrdi ukrajinski novinar Andrej Capilenko.

Capilenko je ovu vest objavio na svom Telegram kanalu.

Postoje navodi da je Grupa „V“ Oružanih snaga Ruske Federacije koristila zapaljivu municiju tokom napada na pozicije ukrajinskih snaga u Ugljedaru.
 

 

 

Nakon napada, na Telegram kanalima se pojavio snimak posledica navodnog napada na Ugljedar. Na snimku se može videti uništeni tehnika i oružje ukrajinskih snaga.

 

 

Ukrajinski vojnici su objavili i video snimak napada od 11. marta, kada je takođe navedeno da je upotrebeljena zapaljiva municija.

 

 

Ukrajnci tvrde da je upotreba ovog oružja protiv Ukrajine dokumentovana je još 2014. godine, tokom rata u Donbasu.

Šta su zapaljive granate

Ovo oružje uključuje zapaljive materije i sredstva za njihovu borbenu upotrebu. Namenjeno je uništavanju ljudstva, oštećenju naoružanja i vojne opreme, zgrada i drugih objekata.

Zapaljivi projektili su dizajnirani da uništavaju neprijateljsku ljudsku snagu i opremu stvaranjem jake vatre, kao i direktnim pogotkom.

Glavne karakteristike

Zapaljivi projektil daljinskog dejstva se sastoji od tela, glave zavrtnja, elemenata za paljenje (metalne školjke punjene zapaljivim materijama), dijafragme, udarnog punjenja i daljinskog detonatora (cevi). U letu, snaga vatre iz detonatora nakon određenog vremenskog perioda zapaljuje elemente

Barutni gasovi punjenja otkidaju glavu i izbacuju zapaljive elemente velikom brzinom (temperatura sagorevanja do 3000 °C).

Dejstvo zapaljivog projektila je slično vatrometu. Kada projektil pukne u vazduhu, iz njega izlete mnoge male svetle čestice koje polako padaju na zemlju.

Najzastupljenije zapaljive supstance na bazi naftnih derivata su napalmi. Dobijaju se dodavanjem tečnom gorivu, najčešće benzinu. Napalmi imaju sposobnost da se lako zapale i zagreju do temperature od 1200ºS. Padajući na zemlju, lepe se za površine raznih predmeta, sagorevaju sa pristupom kiseoniku i teško se gase.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Srecko

pre 1 godinu

Dali su Ukrajinci objavili sta sve koriste protiv stanovnistva i vojske?Isto koriste zapaljivu municiju,kasetne bombe,biolosko i hemisko oruzje,ispade da su Ukrajinci zrtvice.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!
Politika

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!

Srpska lista je danas saopštila da snimak na društvenim mrežama na kojem se čuju izjave Radoice Radomirovića zamenika ministra u vladi Aljbina Kurtija Nenada Rašića i Arbera Vokrija predstavlja "dokaz postojanja i delovanja organizovane kriminalne grupe sa ciljem protivpravnog delovanja i otimanja imovine čiji su vlasnik institucije Republike Srbije", a kako bi sebi odnosno drugim licima pribavili imovinsku korist, odnosno stanove.

26.04.2024

14:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17