17.03.2023.

14:59

Foto: Printskrin

Planeta

KAKO TO BAŠ SADA?! RUSI OTKRILI ZAŠTO JE OBOREN AMERIČKI DRON! "Ne nebu je viđen signal..." Bespilotna letelica poslata samo sa jednim zadatkom, za Ruse je to pitanje života i smrti (VIDEO)

 

Pad američke bespilotne letelice MK-9 Riper (Kosač) u Crno more, nedaleko od obale Krima, pretvorio se u veliki skandal, a NATO je, prema ruskim izvorimo, nakon togae otkazao tri naleta sličnih bespilotnih letelica zakazanih za 15. mart. Pretpostavlja se da je lansiranja trebalo izvršiti iz Italije u pravcu Krima, iz Litvanije prema Kalinjingradu i iz Rumunije u pravcu Lavova.

Vojni ekspert, specijalista za armije NATO-a Aleksandar Artamonov, primetio je da je poslednjih godina bilo više od hiljadu slučajeva letova američkih vazduhoplovnih snaga upravo "duž konture Krima".

Međutim, nije slučajno što je ova bespilotna letelica baš sada privukla posebnu pažnju ruske komande, tvrdi Artamonov i objašnjava:

- Približio se samoj granici voda koje po međunarodnom pravu već pripadaju našoj ekskluzivnoj zoni. Pored toga, kontekst je izuzetno važan. Očigledno je da je dron detaljno snimao područje.

Atramonov podseća da je britanski PMC Privejl Partners zaključio u Odesi sporazum sa lokalnim ogrankom SBU o stvaranju specijalnog bataljona za navodno „oslobađanje“ Krima.

- Prilikom korišćenja specijalnog plutajućeg plovila, planirano je iskrcavanje trupa, diverzantskih i izviđačkih grupa na teritoriju Krima. Ovo je potpuno zvanična informacija. Nema ništa tajno o njoj. Paralelno sa tim, vrši se aktivno mapiranje poluostrva pomoću drona MK-9. Mislim da je Generalštab Oružanih snaga Rusije lako spojio dva i dva, povezao te stvari i stoga su preduzete aktivne akcije - rezimirao je Artamonov.