21.03.2023.

08:52

Foto: Reuters/AP

Planeta

UŽASNE VESTI ZA UKRAJINU! Na sastanak Putina i Si Đinpinga dolazi i ŠOJGU, potpisuju DVA velika sporazuma, ovo može značiti SAMO JEDNO!

U ponedeljak su Si i Putin razgovarali četiri ipo sata, nazivajući jedan drugoga "dragim prijateljem", a ruski lider je rekao da je otvoren za razgovor o kineskim predlozima o rešenju rata u Ukrajini. U retkom potezu, Putin je otpratio Sija do njegovog automobila nakon razgovora, a njih su dvojica viđena kako se zajedno smeju.

Putin pohvalio predlog Kine

Putin je tokom tokom sastanka rekao da je otvoren za razgovore o Ukrajini i pohvalio redlog Pekinga o sukobu u 12 tačaka, koji uključuje poziv na dijalog i poštovanje teritorijalnog suvereniteta svih zemalja. Kina nastoji da se prikaže kao neutralna strana u ukrajinskom sukobu, ali Vašington je rekao da bi potezi Pekinga mogli da predstavljaju "taktiku odugovlačenja" koja pomaže Moskvi.

Moskva i Peking su proteklih godina jačali saradnju, oboje vođeni željom da budu protivteža američkoj globalnoj dominaciji. Očekuje se da će danas Kina i Rusija potpisati dva velika sporazuma o proširenju "sveobuhvatnog partnerstva" i "strateške suradnje". Stav Pekinga o Ukrajini izazvao je kritike zapadnih zemalja, koje su rekle da Kina prećutno podržava oružanu intervenciju Moskve. 

Na sastanku će biti i Šojgu

Si je rekao Putinu u ponedeljak da je Kina spremna "da nastavi svoju konstruktivnu ulogu u pronalaženju političkog rešenja" ukrajinske krize, prema kineskoj državnoj novinskoj agenciji Xinhui. Sedinjene Države optužile su Peking da razmišlja o izvozu oružja u Moskvu, što je Kina energično demantovala.

Sastanku će prisustvovati i ruski ministar obrane Sergej Šojgu. Na dnevnom redu su i pitanja vojno-tehničke saradnje, navodi Moskva. Prema Kremlju, izjave Putina i Sija planirane su nakon pregovora.