• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

21.03.2023

07:00

IMPERIJALIZMU ZAPADA SE BLIŽI KRAJ! Putin i Si Đinping: Oslobodićemo svet od Amerike!

Tanjug/AP

Vesti

IMPERIJALIZMU ZAPADA SE BLIŽI KRAJ! Putin i Si Đinping: Oslobodićemo svet od Amerike!

Podeli vest

Rusija i Kina čvrsto stoje u odbrani svetskog poretka zasnovanog na međunarodnom zakonu i stvaranju pravednijeg multipolarnog sveta. Svet prolazi kroz korenite promene, koje su nezaustavljive. Nijedna zemlja nije superiorna i nijedan model vladavine nije univerzalan, saglasni su ruski i kineski lider.

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Si Đinping rešeni su da oslobode svet od američke hegemonije i uspostave novi svetski poredak. Si, koji je juče doputovao u trodnevnu posetu Moskvi, ponovo je potvrdio da je Kina spremna da zajedno sa Rusijom stane u odbranu međunarodnog zakona i stvori pravedniji, multipolarni svet.

Nema nazad

Po dolasku na aerodrom "Vnukovo" u Moskvi, kineski predsednik je rekao da čvrsto stoji uz ruskog lidera u odbrani međunarodnog sistema sa Ujedinjenim nacijama kao centralnom institucijom i svetskog poretka zasnovanog na međunarodnom zakonu.

Foto: Tanjug/AP

- Kina je zajedno sa Rusijom spremna da odlučno podrži međunarodni sistem sa UN u njegovom centru, stane u odbranu svetskog poretka baziranog na međunarodnom zakonu i fundamentalnih normi međunarodnih odnosa zasnovanih na svrsi i principima Povelje UN. Kina se zajedno sa Rusijom pridržava istinskog multilaterizma, promoviše multipolarnost u svetu i demokratizaciju međunarodnih odnosa - kazao je Si.

Mir

Zajednički interes celog čovečanstva leži u svetu koji je ujedinjen i miroljubiv, a ne podeljen i nasilan

- Si Đinping

On je sa Putinom juče održao neformalni sastanak u četiri oka, dok je za danas zakazan zvanični deo posete i očekuje se potpisivanje velikog broja sporazuma.

I jedan i drugi lider su povodom istorijske posete, kako ju je Kremlj nazvao, napisali autorske tekstove - Putin u kineskim medijima, a Si u ruskim.

'Crvenom zastavom' do Kremlja


Na moskovskom aerodromu Sija je dočekao automobil pod nazivom "hunci", što u prevodu sa kineskog znači "crvena zastava". U pitanju je luksuzna limuzina kineskog koncerna FAV i predstavlja predsednički model automobila, kao što je Putinov "aurus".

Prvi "hunci' proizveden je 1959. godine, što ga čini najstarijom kineskom markom putničkog automobila.

Kineski predsednik je u svom tekstu u listu "Rosiskaja gazeta" potvrdio spremnost da zajedno sa Putinom oslobodi svet američke hegemonije.

Foto: Tanjug/AP

- Svet danas prolazi kroz korenite promene neviđene u poslednjem veku. Istorijski trend mira, razvoja i saradnje na obostranu korist je nezaustavljiv. Preovlađujući trendovi multipolarnog sveta, ekonomske globalizacije i veće demokratije u međunarodnim odnosima su nepovratni - istakao je Si.

Let pratilo 100.000 ljudi

Let Sijevog aviona na sajtu "Flightradar24" uživo je pratilo skoro 100.000 ljudi, što ga je činilo jednim od najpraćenijih letova na svetu.

On je iz Pekinga u Moskvu doputovao avionom "boing 747-89L", koji iznajmljuje od nacionalne avio-kompanije "Er Čajna".

On je dodao da se svet suočava sa tradicionalnim i netradicionalnim bezbednosnim izazovima, kao i štetnim delovanjem hegemonije, dominacije i maltretiranja.

- Međunarodna zajednica je prepoznala da nijedna zemlja nije superiorna u odnosu na druge, da nijedan model vladavine nije univerzalan i da nijedna zemlja ne bi trebalo da diktira međunarodni poredak. Zajednički interes celog čovečanstva leži u svetu koji je ujedinjen i miroljubiv, a ne podeljen i nasilan - naglasio je Si.

Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, Kina i Rusija su poslednjih deset godina primer saradnje uz međusobno poverenje, dve zemlje koje praktikuju multilaterizam, promovišu zajedničke vrednosti čovečanstva i grade novi tip međunarodnih odnosa i društva sa zajedničkom budućnošću čovečanstva.

Kraj neskladu

S druge strane, Putin je u kineskom listu "Čajnas pipls dejli" istakao da su odnosi dve zemlje na najvišem nivou u istoriji, da nemaju granice, te da Peking i Moskva zajedno grade multipolarni svet.

- Naše zemlje, sa istomišljenicima, konstantno zagovaraju pravedniji multipolarni svetski poredak zasnovan na međunarodnim zakonima umesto na određenim pravilima, koja služe potrebama 'zlatne milijarde'. Rusija i Kina konstantno rade na tome da naprave pravičan, otvoreni i inkluzivni regionalni i globalni bezbednosni sistem koji nije usmeren protiv trećih zemalja. Peking i Moskva bukvalno i figurativno grade mostove svojim delima, drastično različitim od dela nekih zemalja, koje pretenduju hegemoniji i unose nesklad u globalnu harmoniju - napisao je Putin.

Simbolična poseta

Si Đinping je posetio Rusiju na isti dan kao i pre deset godina, kad je prvi put izabran za predsednika Kine. Tada je odlučio da prva zemlju koju će posetiti kao lider najmnogoljudnije zemlje na svetu bude baš Rusija, a sada je isto to odlučio nakon što je treći put izabran na istu funkciju.

Ovo je deveta Sijeva zvanična poseta Rusiji za deset godina, koliko je na vlasti. Njih dvojica su se, međutim, sastala čak 40 puta, kako tokom međusobnih poseta, tako i na drugim međunarodnim događajima.

Ruski mediji podsećaju na Sijeve reči upućene Putinu tokom prve zvanične posete Rusiji na mestu predsednika.

- Vi ste prvi šef strane države kojeg sam upoznao. Imam utisak da ćemo uvek tretirati jedan drugog na iskren i otvoren način. Slični smo po karakteru i postali smo dobri prijatelji - rekao je Si 2013. godine.

On je tada, kako ruski mediji ističu, bio u pravu.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17