• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/ria.ru

20.03.2023

14:51 >> 15:20

SI U KREMLJU, NEFORMALNI SASTANAK SA PUTINOM! Kineski plan za Ukrajinu? - Putin odmah Siju rekao stav Rusije! (VIDEO)

Printskrin Youtube/Euronews

Vesti

SI U KREMLJU, NEFORMALNI SASTANAK SA PUTINOM! Kineski plan za Ukrajinu? - Putin odmah Siju rekao stav Rusije! (VIDEO)

Podeli vest

Kineski lider Si Đinping se u Kremlju neformalno sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Lideri su se pozdravili u predstavničkom kabinetu u prvom korpusu Kremlja. Razgovor je protekao u ličnom formatu, a zatim će nastaviti dijalog tokom večere.

Si Đinping: Uveren sam da će narod podržati Putina na izborima 2024. godine

Predsednik Kine Si Đinping rekao je danas predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da je uveren da će ga ruski narod podržati na predsedničkim izborima 2024. godine.

- Znam da će sledeće godine biti održani predsednički izbori u vašoj zemlji - rekao je Si Putinu na početku razgovora u Kremlju, preneo je Rojters.

On je istakao da je zahvaljujući Putinovom snažnom vođstvu, Rusija uspela da ostvari značajan napredak u postizanju prosperiteta zemlje u poslednjih nekoliko godina.

- Siguran sam da će vas ruski narod snažno podržati u vašim dobrim nastojanjima - rekao je Si. P

Putin: Pažljivo sam proučio kineski plan za Ukrajinu

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je kineskom lideru da mu je zadovoljstvo što lično može da mu čestita na novom mandatu, kao i da je njegov rad tokom protekle decenije dostojno ocenjen.

Prema njegovim rečima, Kina i Rusija imaju mnogo zajedničkih zadataka i ciljeva.

Ruski predsednik je saopštio da je pažljivo proučio plan Kine za rešavanje krize u Ukrajini.

- Plan Kine u vezi s Ukrajinom će moći da se razmatra. Rusija je uvek otvorena za pregovarački proces i s uvažavanjem se odnosi prema kineskom planu o Ukrajini - istakao je Putin.

Putin je, takođe, naveo da Kina zauzima pravedan i uravnotežen stav u vezi s većinom međunarodnih pitanja.

- Simbolično je to što smo se sastali pre tačno deset godina – tada ste prvi put posetili Rusiju u svojstvu predsednika Kineske Narodne Republike. Za to vreme napravili smo suštinske korake u razvoju naših odnosa - rekao je Putin Siju.

 

 

On je dodao da se trgovinska razmena Rusije i Kine povećala više od dva puta i da je sada 185 milijardi dolara.

- Kina ima jaku ekonomiju i upravu. Ona je mnogo efikasnija nego u drugim zemljama. Kina je tokom proteklih godina napravila skok, u celom svetu to izaziva istinsko interesovanja i mi vam čak pomalo zavidimo na tome - rekao je Putin.

Si Đinping se Putinu obratio kao „dragom prijatelju“, istakavši da veruje da će ga ruski narod podržati sledeće godine, na izborima za predsednika države.

- Zahvaljujući vašem jakom rukovodstvu Rusija je postigla značajne uspehe u procvatu zemlje - istakao je Si i dodao da dve zemlje treba da grade bliske uzajamne odnose.

Ovaj sastanak se već naziva prekretnicom u pozadini teške konfrontacije između obe zemlje i kolektivnog Zapada na čelu sa Sjedinjenim Državama.

Kako je ranije rekao Putinov sekretar za štampu Dmitrij Peskov, sastanak će biti održan jedan na jedan i nastaviće se tokom neformalnog ručka. On je istakao da su ovo veoma važni pregovori - lideri dve zemlje će pokrenuti najhitnije političke teme.

Planirano je i potpisivanje niza dokumenata tokom samita. Nakon sastanka, Putin i Si Đinping će dati izjave za štampu.

Predsednik Kine Si Đinping doputovao je u radnu posetu Rusiji 20. marta. To je njegova prva poseta inostranstvu nakon ponovnog, trećeg izbora za šefa države. Si Đinping je u ponedeljak, po dolasku u Rusiju, izjavio da su Peking i Moskva pouzdani partneri u svetu koji nije nimalo miran, te da je Kina spremna da zajedno s Rusijom odlučno brani međunarodno pravo.
Poseta kineskog predsednika Rusiji traje od 20. do 22. marta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija