21.03.2023.

13:51

Foto: Reuters

Planeta

MAĐARI ZABILI NOŽ U LEĐA PUTINU! Ministarstvo se HITNO oglasilo, ništa od BLOKIRANJA saopštenja o nalogu za HAPŠENJE RUSKOG LIDERA!

- To je laž. Istina je da je Mađarska izložila sledeći stav vrhovnom predstavniku EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepu Borelju: Mađarska je primila na znanje odluku Međunarodnog krivičnog suda i ne želi da je komentariše na bilo koji način. Međutim, ako vrhovni predstavnik ili bilo koja zemlja EU želi da dȃ izjavu, Mađarska se neće protiviti tome - rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Mađarske Mate Pacolaj, prenela je agencija MTI.

Blumberg je u ponedeljak objavio da je Mađarska stavila veto na objavljivanje zajedničke izjave zemalja EU o izdavanju naloga Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog čega je navodno šef evropske diplomatije Žozep Borelj bio prinuđen da objavi saopštenje u svoje ime. Kako je saopštila agencija, stav Mađarske u vezi s izdavanjem naloga za hapšenje ruskog predsednika „možda će biti izražen” na sledećem samitu EU koji će biti održan u Briselu 23. i 24. marta.

Podsećanja radi, Međunarodni krivični sud u Hagu 17. marta izdao je naloge za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina i dečjeg ombudsmana Marije Lavov-Belove zbog optužbi za „ilegalno deportovanje“ ukrajinske dece. Komentarišući ovu odluku, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je napomenuo da Moskva ne priznaje jurisdikciju tog suda.