22.03.2023.

15:10

Foto: Reuters/AP/Google Earth/Fotomontaža

Planeta

ZBOG OVOG JE SI BIO U MOSKVI?! Rusi HITNO razmeštaju MOĆNE RAKETE "Bastion" nadomak JAPANA, potapanje NOSAČA AVIONA je njihova specijalnost!

Taj je potez deo šireg jačanja ruske obrane u njenim velikim dalekoistočnim regijama, rekao je ministar obrane Sergej Šojgu, delimično kao odgovor na ono što je nazvao naporima SAD-a da "obuzda" Rusiju i Kinu.

"Sistem Bastion će ojačati rusku bezbednost oko Kurilskih ostrva"

Šojgu je razgovarao sa najvišim zvaničnicima ruske vojske dan nakon što su predsednik Vladimir Putin i kineski lider Si Đinping učvrstili svoje partnerstvo "bez ograničenja" na razgovorima u Kremlju sporazumima o dubljoj energetskoj i vojnoj suradnji.

- Kako bi obuzdale Rusiju i Kinu, Sjedinjene Države značajno povećavaju vojnu prisutnost u azijsko-pacifičkoj regiji, jačajući političke i vojne veze sa saveznicima, nastavljajući da stvaraju novu američku bezbednosnu arhitekturu u toj regiji - rekao je Šojgu, prema snimku njegova obraćanja koje je objavilo rusko ministarstvo obrane.

Informer

Sergej Šojgu

Šojgu je rekao da će sustav Bastion ojačati rusku bezbednost oko Kurilskih ostrva. Japan, blizak saveznik SAD-a, polaže pravo na četiri južna Kurilska otoka koja su zauzele sovjetske snage na kraju Drugog svetskog rata.

Spor s Japanom

Japan ne polaže pravo na Paramušir, jedno od severnih Kurilskih ostrva. Spor oko dela Kurilskih ostrva je sprečio Moskvu i Tokio da potpišu mirovni sporazum kojim bi se službeno prekinula neprijateljstva.

Ruske oružane snage na istoku zemlje primile su oko 400 komada moderne vojne opreme tokom prošle godine, uključujući avione SU-57 i protivvazdušne raketne sisteme, rekao je Šojgu.

- Vojne sposobnosti Istočnog vojnog okruga značajno su porasle - zaključio je ruski ministar odbrane.

Karakteristike raketnog sistema "Bastion"

Jednu bateriju „Bastiona” čini 12 lansirnih sistema na šasijama beloruskog tegljača MZKT-7930, u čijoj karoseriji se kriju dva transportno-lansirna kontejnera sa supersoničnim protivbrodskim krstarećim raketama „Oniks”. Svaka ima bojevu glavu od 290 kilograma.

Informer

Raketu je konstruisao nuklearni centar u Sarovu. Iako je u pitanju obično fugasno punjenje, dovoljno je svega 2–3 P-800 da se potopi brode klase fregata.

A pet „Oniksa” potapa nosač aviona.