• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

22.03.2023

14:29 >> 14:31

URANIJUM? MOŽE, ALI SPREMITE SE ZA NAJGORE! Zapad ovu reakciju Rusije NIJE OČEKIVAO, Moskva spremna da digne SUKOB NA NAJVIŠI NIVO!

Reuters/AP/Tanjug/Fotomontaža

Vesti

URANIJUM? MOŽE, ALI SPREMITE SE ZA NAJGORE! Zapad ovu reakciju Rusije NIJE OČEKIVAO, Moskva spremna da digne SUKOB NA NAJVIŠI NIVO!

Podeli vest

Moguća isporuka municije sa osiromašenim uranijumom Ukrajini je korak ka značajnoj eskalaciji situacije, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

- To je ozbiljan korak ka daljoj eskalaciji. Izjave pojedinih zapadnih predstavnika koji govore da tu nema ništa strašno, da ništa nije zabranjeno iz kategorije municije sa osiromašenim uranijumom, da ne krše nikakve konvencije… Ali svi se sećaju do čega je dovela upotreba osiromašenog uranijuma u Jugoslaviji i Iraku kada su stradale na desetine hiljada civila i vojnika NATO-a. Došlo je do naglog porasta onkoloških i drugih opasnih bolesti, zemljište je bilo kontaminirano decenijama. Toliko o tome da je Zapadu stalo za povećanje poljoprivredne proizvodnje u Ukrajini i za izvoz ukrajinskog žita u zemlje u razvoju, uključujući Afriku - rekao je Lavrov.

On je dodao da će Moskva prilikom daljeg delovanja uzeti u obzir moguće isporuke municije sa osiromašenim uranijumom Kijevu.

- Što se tiče naše reakcije, naravno, mi ćemo to uzeti u obzir tokom našeg delovanja. Mi smo posvećeni međunarodnim standardima ratovanja, imamo svoju vojnu doktrinu i, kao što su rekli predsednik Rusije Vladimir Putin i ministar odbrane Sergej Šojgu, bićemo prinuđeni da uzmemo u obzir činjenicu da naše britanske kolege podižu tu eskalaciju na novi, veoma ozbiljan nivo - rekao je Lavrov.

Zamenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi izjavila je ranije da će London pored slanja eskadrile borbenih tenkova „čelendžer 2“ u Ukrajinu, takođe poslati municiju, uključujući oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum.

Nakon toga je predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio da će Moskva biti prinuđena da reaguje ako kolektivni Zapad počne da koristi oružje sa nuklearnom komponentom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17