27.03.2023.

11:54

Foto:

Planeta

ZAPAD DRHTI, PUTINOV ANTIAMERIČKI FRONT JE FORIMRAN! Saveznici Ukrajine sada imaju SAMO JEDAN NAČIN da spasu Kijev, ako uopšte to žele!

A Putin je u tekstu napisanom za Ženminžibao najavio formiranje multipolarnog sveta

- Naše zemlje se dosledno zalažu za formiranje pravednijeg multipolarnog svetskog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu, a ne na „pravilima” koja opslužuju potrebe „zlatne milijarde" - rekao je Putin.

Kina već nekoliko godina gradi sopstvenu ideologiju o tome kakav bi poredak trebalo da bude u svetu. Generalno se svodi na ovo: svet je šarolik i uvek će biti, različiti njegovi delovi treba da budu u stanju da pregovaraju, a ne da posežu za vojnim kampanjama ili sankcijama, pogotovo da ne prete ekonomskim katastrofama svima. Ovo uključuje kineske inicijative: globalnu civilizaciju, globalnu bezbednost, globalni razvoj – i još mnogo toga.

Rusija tradicionalno učestvuje u tom ideološkom radu, pa ponekad ne može razaznati čiji je to koncept.

Jedinstvenost današnje situacije je u tome što postoji dobra šansa da se sa teorije pređe na praksu: barem u ukrajinskoj krizi povodom koje se Zapad zaigrao do mogućeg samouništenja. I, većina sveta to već dobro vidi, tako da Moskva i Peking imaju veoma pažljivu i zahvalnu publiku.

Suština ideje Putina i Sija nije da Ukrajinu bude privedena pregovaračkom stolu, već da se razgovara sa njenim pravim gazdama. Pogotovo što su gazde same sebe dovele u ekonomski i politički ćorsokak, a ostatak sveta u njih gleda kao na moguće predvodnike – umesto neuspešnih vođa.

Zato, ako gazde Kijeva još ne žele da sednu za sto – još neko vreme se može i bez njih. U ovu šemu se otprilike uklapaju i ključni materijalni rezultati posete Si Đinpinga.