• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji

27.03.2023

11:16

OVO JE GORE NEGO ŠTO ZAPAD MISLI! Otkriveno kakvo NUKLEARNO ORUŽJE Putin šalje u Belorusiju, raspoređivanje ovakvih BOMBI može značiti SAMO JEDNO!

AP/Reuters/Google Earth/Fotomontaža

Vesti

OVO JE GORE NEGO ŠTO ZAPAD MISLI! Otkriveno kakvo NUKLEARNO ORUŽJE Putin šalje u Belorusiju, raspoređivanje ovakvih BOMBI može značiti SAMO JEDNO!

Podeli vest

Putinova izjava o raspoređivanju taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji podigla je nivo pretnje u Evropi.

Oružje koje Putin planira da prenese u Belorusiju nije strateško nuklearno oružje; to nisu interkontinentalne balističke rakete koje mogu uništiti život na Zemlji, piše al Džazira.

Taktičko nuklearno oružje (TNW) su prenosive, nestrateške nuklearne bojeve glave koje se koriste za specifične taktičke dobitke na frontu. Analitičari opisuju taktičko nuklearno oružje kao namenjeno za pobedu na frontu, dok je strateško oružje namenjeno za pobedu u ratu.

Taktičko nuklearno oružje ima manju eksplozivnu snagu od strateškog oružja, što bi ga moglo učiniti vojno korisnijim i manje politički neprihvatljivim, pa je zato verovatnije da će biti korišteno. Iako taktičko nuklearno oružje ima manju eksplozivnu snagu od strateškog oružja, upotreba samo jedne nuklearne bojeve glave imala bi razorne humanitarne posledice.

Atomska bomba koju je SAD bacio na japanski grad Hirošimu 1945. bila je snažna oko 15 kilotona i usmrtila je 140.000 ljudi. To je veličina jednog od najmanjih oružja u trenutnom ruskom arsenalu.

Rusija ima brojčanu nadmoć nad NATO

Malo ljudi zna tačno koliko Rusija ima taktičkog nuklearnog oružja. Jasno je, međutim, da Rusija ima ogromnu brojčanu nadmoć nad SAD-om i NATO saveznicima kada je u pitanju taktičko nuklearno oružje. Vašington veruje da Rusija ima oko 2000 takvih nuklearnih bojevih glava, 10 puta više od SAD-a.

Foto: AP/Photo

SAD ima oko 200 komada takvog oružja, od čega se polovina nalazi u bazama u Europi. Ove nuklearne bombe B61, snage od 0,3 do 170 kilotona, raspoređene su u šest vazdušnih baza širom Italije, Nemačke, Turske, Belgije i Nizozemske.

Putin uvek uz sebe nosi nuklearnu aktovku

Prema nuklearnoj doktrini Rusije, ruski predsednik je krajnji donosilac odluka kada je u pitanju upotreba ruskog nuklearnog oružja, bilo strateškog ili taktičkog. Takozvana nuklearna aktovka ili "Čeget" je uvek uz predsednika Putina. Smatra se da ruski ministar obrane Sergej Šojgu i načelnik glavnog štaba ruske vojske Valerij Gerasimov također imaju takve aktovke.

Aktovka je spojena s posebnim komunikacijskim sistemom kodnog imena "Kavkaz", koji podržava komunikaciju među visokim vladinim zvaničnicima u trenucima kada se donose odluke o upotrebi nuklearnog oružja.

Foto: Tanjug/AP

Ako Rusija smatra da se suočava sa strateškim nuklearnim napadom, Putin bi mogao putem aktovke da pošalje direktan nalog za lansiranje komandi generalnog štaba, koje poseduje nuklearne kodove.

Putin je pretio mogućnošću nuklearnog rata proteklih godinu dana, gotovo svaki put kada bi njegova vojna operacija u Ukrajini posustala. To bi moglo objasniti zašto je baš sada odlučio da rasporedi oružje u Belorusiju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija